Frank Eric,
Duitsland landklimaat, Vlaanderen zeeklimaat.
In Vlaanderen willen boeren graag eigen Belgische hoprassen ontwikkelen om Belgisch bier extra bijzonder te laten smaken. Voorheen waren hopboeren afhankelijk van import, maar ze zijn zelf aan het veredelen geslagen. Dat gebeurt echter zonder enige kwaliteitsgarantie. Er is wel een EU-vereiste voor een plantenpaspoort bij verkoop en transport, maar er zijn geen Vlaamse regels die de kwaliteit van een specifiek type hop waarborgen.
Het hart van de Belgische hopcultuur ligt in Poperinge. Daar moet samen met lokale telers en instanties gewerkt worden aan een sterke internationale marktpositie. De hopsector roept op tot een duidelijk wettelijk kader en certificeringssysteem om de rasechtheid en kwaliteit van het uitgangsmateriaal te garanderen. Landbouwminister Jo Brouns ziet het belang daarvan in voor de Europese markt en wil meewerken aan de ontwikkeling van een Vlaams certificeringssysteem om de kwaliteit en commercialisering van lokale hopvariëteiten een steun in de rug te geven.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.