Rosselkhoznadzor, de Russische voedsel- en warenautoriteit, zegt met regelmaat vanuit de EU afkomstig vlees aan te treffen dat als rundvlees te boek staat maar ook varkensvlees blijkt te bevatten. Om die reden sluit Rusland nu zijn grenzen voor een aantal rundvleesproducten uit de EU. Volgens Boerderij meldt Rosselkhoznadzor dat het deze week drie zendingen heeft tegengehouden van in totaal meer dan 60.000 kilo bevroren Frans rundvlees. Het vlees zou varkens-DNA bevatten. Een andere zending van 20.000 kilo Spaans rundvlees zou eveneens varkens-DNA hebben bevat.

Rusland eist een deugdelijk elektronisch certificatie- en traceerbaarheidssysteemvan de EU zodat de herkomst en aard van vlees dat het importeert eenduidig kan vaststellen.

Er is meer aan de hand. Rusland is zo scherp op varkensvlees omdat het de Afrikaanse varkenspest vreest. De Russen vermoeden dat er inmiddels vanuit Oost-Europa geïnfecteerde zieke wilde zwijnen in Tsjechië, Duitsland en Oostenrijk rondlopen. Ze eisen dat de EU alle wilde zwijnen afmaakt. De EU verzet zich daartegen omdat grootschalige jacht op wilde zwijnen de varkenspest alleen maar sneller zou verspreiden.
Dit artikel afdrukken