Door de droogte in de VS is de rundvleesveestapel uitgedund. Daarnaast neemt de vraag naar rundvlees toe in de wereld. Dat zorgt voor een zogenaamde schaarbeweging, waarin de prijs stijgt door niet alleen de toenemende vraag maar ook door het afnemende aanbod. Aangezien runderen er een paar jaar over doen om groot te worden is die trend niet zomaar te keren. Daarnaast is er nog wat aan de hand. De prijs van snippers, de grondstof voor gehakt, stijgt. Dat komt omdat we allemaal en op steeds meer plekken in de wereld hamburgers willen eten. Maar ... er zijn niet genoeg snippers. Dat zorgt ervoor dat luxe vlees nu ook in het gehakt van de hamburgers verdwijnt. En dat zorgt er weer voor dat de prijzen van luxe vlees de pan uitrijzen.

Het eindresultaat? Vlees begint zodanig duur te worden dat we er minder van gaan eten. Bedrijven die gewend zijn er veel van om te zetten, beginnen door de forse prijsstijgingen (45% voor luxe vleesproducten voor Amerikaanse deli's) op het randje van hun economische bestaansrecht te komen (de marges tenderen inmiddels naar 0). Dat schrijft de LA Times.

Natuurlijk zal een en ander ook consequenties hebben voor de prijs van Big Macs en Whoppers.

Op dit moment is alleen in Europa rundvlees nog goedkoop. Dat heeft te maken met ons geknoei met paardenvlees door het rund.
Dit artikel afdrukken