In de Ondertussen van maandag 4 mei vallen mij deze berichten op:

- met zijn allen op vakantie naar Frankrijk zit er deze zomer hoogstwaarschijnlijk niet in (demorgen). De grenzen tussen de Europese landen -en daarbuiten- blijven voorlopig gesloten. Met die onzekerheid in het achterhoofd zien verhuurders een run ontstaan op vakantiehuisjes in eigen land (FD). Vooral vrijstaande huisjes middenin de natuur, met het label ‘contactloos’ zijn erg in trek. "Wij hebben geen huisjes op een grootschalig vakantiepark, geen slagbomen en geen andere vakantiegangers om je heen," zegt Van Oerle van Natuurhuisje. En dus is de kans op besmetting een stuk kleiner. Voor de zomermaanden zijn huisjes in de natuur met veel ruimte eromheen al bijna uitverkocht. De huurprijs van de huisjes zal, naarmate de beschikbaarheid afneemt, steeds verder oplopen.

- uit Brits onderzoek komt naar voren dat tarwebloem van moderne graanvarianten meer voedingsvezels bevatten dan de vroegere varianten (VMT). De onderzoekers vergeleken hiervoor 39 tarwevariëteiten daterend van 1790 tot 2012. Uit het onderzoek blijkt dat de concentraties van arabinoxylanvezel en oplosbare suiker toenam. De concentratie van zink, ijzer, asparagine en de meeste aminozuren nam af. Het betaïnegehalte nam daarentegen toe. Deze stof werkt positief op de cardiovasculaire gezondheid. Volgens de onderzoekers is er geen bewijs dat de intensieve graanteelt de afgelopen 200 jaar negatieve effecten heeft gehad op gezonde componenten van tarwebloem.

- het risico van overpresteren neemt bij thuiswerken toe (Volkskrant). Thuiswerken leent zich er goed voor om tussen de werkzaamheden door een wasje te draaien. Dat kan prettig zijn maar je er ook toe aanzetten dat je de daaraan bestede tijd wilt compenseren. Daardoor stijgt je prestatiedruk en dat kan tot stress leiden. Neem daarom niet te veel hooi op je vork en bedenk dat pauze houden ook bij het werk hoort. Als je te veel werk hebt, geef dat dan aan bij je leidinggevende. Dit kan helpen om je werkdruk en stressniveau te verlagen. Stress is immers niet goed voor je gezondheid. Ook kan stress resulteren in een slecht eetpatroon. Terwijl we juist nu extra op onze gezondheid moeten letten, schreven we al eerder.

Skal Biocontrole start in mei met de inspecties van circa 1.000 biologische landbouw- en bereidingsbedrijven op afstand (FoodHolland). Een inspecteur controleert via de mail toegezonden documenten en houdt een videogesprek met de ondernemer. Indien alles in orde blijkt, ontvangt de geregistreerde onderneming een nieuw certificaat.

Mondkapjes worden overal in Europa de norm tijdens het reizen met het openbaar vervoer. Alleen Nederland blijft achter. Nederlandse vervoerders in het openbaar vervoer vragen het kabinet nu ook om een verplichting van mondkapjes (AD). De 50Plus-fractie in de Friese Provinciale Staten wil een verbod op uitbreiding van geitenhouderijen in Friesland (Nieuwe Oogst). Aanleiding hiervoor is het onderzoek van het RIVM waaruit blijkt dat niet alleen in Noord-Brabant en Limburg omwonenden van geitenhouderijen vaker longontstekingen hebben, maar ook in Gelderland, Utrecht en Overijssel.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken