De Franse overheid vreest voor aankomende zaterdag nieuwe gewelddadigheden. Dan zullen de 'gilets jaunes' naar verwachting opnieuw in actie zullen komen. Om die te kunnen beteugelen, mobiliseert de regering 80.000 man ordetroepen, waarvan 5.000 in Parijs, aldus FranceTVinfo.

De beweging van de gele hesjes begon als een protest tegen een heel scala aan maatregelen die het leven voor de gewone Fransman onbetaalbaar maakten. Zoals de 'als paddenstoelen uit de grond opschietende radarcontroles'. De Bretonse Jacline Mouraud vroeg zich spottend af wat de staat eigenlijk met het geld deed dat die opbrengen. Ze bedoelde: extra belasting innen om de kas te vullen. Dat verarmt de burger en is een belangrijke reden voor de protesten.

Volgens de Franse Rekenkamer brachten de 3.200 radars langs de snelwegen in 2017 ruim €1 miljard in het laatje. Geen wonder dat de gele hesjes de radarpalen weten te vinden: 60% van de radarposten langs de Franse snelwegen zou vernield of onbruikbaar gemaakt zijn, meldt De Morgen. Christophe Castaner, de minister van Binnenlandse Zaken, toont zich verbolgen over de sabotage van staatseigendommen door het volk.

De 'beweging' verbreedt zich verder. Op Twitter deden beelden van een boerenprotest de ronde. Onder verwijzing naar de vele zelfmoorden onder Franse boeren 'verhingen' zich verschillende protesterende boeren symbolisch aan bomen. Gekleed in gele hesjes.

Boeren zijn in Frankrijk geduchte protesteerders, zoals in de zomer van 2015 voor het laatst massaal zichtbaar werd. Als zij zich aansluiten bij de hesjes-beweging, staat Frankrijk op zijn kop. Boeren kunnen van oudsher rekenen op begrip onder grote delen van Franse bevolking die de boer ziet als hoeder van een levensstijl die ook de identiteit van het volk garandeert.

Onzeker is waar het epicentrum van de hesjes-acties komend weekend zal liggen. Naast Parijs en de wijk La Défense lijkt volgens de Franse media Bourges ditmaal een hoofdrol te gaan vervullen.


Dit artikel afdrukken