Op de website van KoppertCress, het bedrijf van Baan, is te lezen:

Rob maakte zich met zijn speech "Let’s change the way we look at food and health" hard voor het eten van gezonde voeding met in het bijzonder groenten en fruit. Zo stelde Rob dat uit onderzoek blijkt dat de levensverwachting aanzienlijk verhoogd kan worden door het eten van voldoende groenten en fruit en dat de kwaliteit van leven, met name in de laatste levensjaren, aanzienlijk verbeterd kan worden. Volgens Rob is er behoefte aan meer en een betere samenwerking tussen de AGF- en de medische wereld en is het broodnodig dat er in Nederland een Ministerie van Voeding en Gezondheid wordt opgericht. "Verse voeding is in de eerste plaats een gezondheidsprobleem. Het gaat ons allen aan!"

Rob gaf tevens aan hoe bizar het is dat de gezondheidsvoordelen van groenten en fruit niet mogen worden geclaimd. "Het is niet toegestaan om te zeggen dat broccoli helpt kanker voorkomen, maar het is prima om te zeggen dat 'candybars' energie geven. Dat is toch de omgekeerde wereld!"


De videoregistratie laat een lachende kroonprins en -prinses zien als Baan die opmerking maakt. Wim Schreuders van de nieuw Voedsel- en Waren Autoriteit (nVWa) bood Rob Baan aan 'om twee dagen een innovatielab te doen', zegt de site van KoppertCress.Wat de gevolgen daarvan kunnen zijn, is nog onbekend. De bestaande regelgeving op het gebied van voedings- en gezondheidsclaims is nl. zodanig dat Baan Broccoli niet gezond mag noemen. Dat druist nl. in tegen de wetenschappelijke eisen die de Europese Food Safety Authority (EFSA) stelt aan claims.

Wellicht ligt hier een nieuwe rol voor de waterkroonprins en zijn microkredietprinses.
Dit artikel afdrukken