Het lijkt erop dat scheikundige namen populair worden onder gezondheidsbewuste eters!

Van de anti-oxidanten die ervoor zorgen dat we minder snel kanker krijgen, minder vatbaar worden voor hart- en vaatziekten is het stofje resveratrol zo langzamerhand het meest bekende aan het worden. Zeker nu het nieuws overal opduikt dat we er mogelijk wel 70% ouder door kunnen worden! NutraIngredients.com meldt dat resveratrol waarschijnlijk ook hersenbloedingen tegengaat. Een waar wondermiddel zou je zeggen. Enige nuance is geboden. Rode wijn is een van de bekende bronnen van resveratrol. Wijnmarketeers maken er handig gebruik van door te stellen dat je dus rode wijn moet nemen. Euromonitor (zie de doorclick naar Nutra) verwacht dan ook dat door dit soort nieuws de consumptie van rode wijn met bijna 30% zal stijgen. Wijn als medicinaal genotsmiddel? Dat is onzin! Je moet er zoveel van drinken, dat je door het teveel aan alcohol ernstige lever- en hartproblemen oploopt vóór de positieve effecten van resveratrol zich kunnen doen gelden. Bovendien hangt het nogal van de druivensoort af hoeveel resveratrol je binnenkrijgt. Van de meest resveratrolrijke druif, Concord, wordt géén wijn gemaakt.

Een genuanceerd artikel over resveratrol in relatie tot een gematigd eetpatroon is te lezen in de online editie van The Economist.

En wil je het equivalent van 20 liter rode wijn uit één capsule halen? Neem het dan in pilvorm (natuurlijk: de supplementen-jongens hebben daar al lang op in gespeeld) of drink het in de vorm van hibiscussap. We wezen hier al eens op Safsap: dat bevat hoogstwaarschijnlijk 4x zoveel resveratrol als de rode druiven en géén alcohol.

Misschien moeten we er maar eens een proefje aan wagen en wat samples uitdelen?
Dit artikel afdrukken