Via prullenbakvaccin.nl kun je je vanaf heden melden om gevaccineerd te worden met een coronavaccin dat anders zou worden weggegooid (AD, zie 3.12). De website zou verspilling van vaccins door huisartsen en zorginstellingen moeten tegengaan.

Prullenbakvaccin.nl
Hoe jammer ook, dagelijks verdwijnen er vaccins in de vuilnisbak. Mensen komen bijvoorbeeld niet opdagen op hun prikafspraak. Die lege gaten kunnen vervolgens niet worden opgevuld. Huisarts in opleiding Bernard Leenstra, chirurg, hoogleraar en CMIO van VWS Marlies Schijven, Huisarts Marco Blanker en hoofddocent en softwareontwikkelaar Anees Saban bedachten een oplossing voor dat probleem. Door middel van prullenbakvaccin.nl kunnen overgebleven vaccins en mensen die een vaccin willen aan elkaar gekoppeld worden (Metro, zie 3.13).

Huisartsen en zorginstellingen kunnen aan het eind van de prikdag via de website aangeven dat ze nog vaccins overhebben. Het huisje dat de locatie aangeeft op de website wordt dan groen. Binnen een bepaald tijdslot kunnen mensen die een prik willen de groene locaties bezoeken. Maar zij kunnen niet van tevoren een vaccin reserveren: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Zijn de overgebleven vaccins weggeprikt, dan kleuren de huisjes op de website weer rood.

Niet iedereen komt in aanmerking voor zo'n restjesvaccin. Mensen jonger dan 18 jaar of mensen met aandoeningen, klachten en ziekten kan een prik op locatie geweigerd worden. Ook kun je niet kiezen wélk vaccin je krijgt.

'Niet blij'
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is 'niet blij' met de overigens "sympathieke actie". Volgens hen is het RIVM baas over de vaccins en aan wie die gegeven zouden moeten worden (De Telegraaf, zie 3.14). Het ministerie vindt het initiatief niet in lijn met de landelijke strategie voor de verdeling van de vaccins: de ouderen en kwetsbaren eerst. Ook zou de hoeveelheid vaccins die overblijft nogal tegenvallen. Door een goede verdeling over het gehele land zijn er geen vaccins over, maar is er juist een tekort.

Marlies Schijven, de chirurg achter het prullenbakvaccin, zegt met de website niet af te wijken van de huidige strategie, maar juist te helpen. "Ik heb zelf een publieke rol, als Chief Medical Information Officer bij VWS, dus ik vind ook dat ik moet proberen te helpen waar mogelijk en passend binnen het beleid", aldus Schijven in Trouw (3.9).

'Versoepelen met veiligheidsklep'
Tijdens de persconferentie waren demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge optimistisch, maar voorzichtig. Als de daling in de ziekenhuizen doorzet, kan volgende week woensdag Stap 2 van de versoepelingen doorgang vinden. Maar het kabinet houdt een slag om de arm: pas maandag valt het definitieve besluit. Versoepelen dus, maar 'met pauzeknop'.

Als ze definitief doorgaan, houden de versoepelingen in dat vanaf 19 mei:
  • sekswerkers weer aan het werk mogen
  • buitenterrassen van 06.00 tot 20.00 uur open kunnen (maximum twee personen per tafel, tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen, verplicht reserveren, registreren en een checkgesprek)
  • buitensporten mag in groepen tot maximaal 30 personen, binnensporten en zwembaden mogen open (maximaal met twee personen samen sporten, reserveren, registreren en een checkgesprek)
  • openluchttheaters, -musea en -monumenten open gaan, net als muziek- en dansscholen
  • pretparken, dierentuinen en recreatiegelegenheden weer mogen openen.

Verder kondigde De Jonge aan dat vanaf 15 mei het algemene, negatieve reisadvies losgelaten wordt en er per land een reisadvies komt. Via de app 'wijs op reis' is te bekijken welke regels er voor welke landen gelden (Nederlanders zijn niet overal automatisch welkom, gezien het hoge aantal besmettingen nog in ons land).




3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken