Renewi is een afvalverwerkend bedrijf dat zichzelf een waste-to-productbedrijf noemt. Naar eigen zeggen richt het zich exclusief op het maken van waarde uit afval in plaats van het verbranden of storten van afval.

Van verpakte broodjes maak je methaan
Methaan maken uit voedselafval. Voor dat doel rijden vrachtwagens vanuit het hele land wekelijks met zo’n duizend tot twaalfhonderd ton ODP (Over de Datumproducten) en andere organische reststromen naar Amsterdam. Daar staat een vergister van Renewi met een capaciteit van tienduizend kubieke meter. Na veertig dagen gisten levert dat twee eindproducten op: methaan waar onder andere bio-lng van gemaakt wordt en een digestaat dat tot mestkorrels wordt verwerkt.

ODP bestaat uit voorverpakte broodjes, fruit en andere verse producten, die consumenten laten liggen in bijvoorbeeld de schappen van supermarkten of counters van take away-tentjes.

Biologisch afbreekbare biopolymeren: upcyclen
Brandstof maken is één ding, upcyclen is nog beter. Renewi werkt aan de ontwikkeling van een bioraffinageproces dat uit voedselafval vluchtige vetzuren maakt. Die dienen als grondstof voor biologisch afbreekbare biopolymeren. Volgens Renewi zijn deze biopolymeren bijvoorbeeld geschikt om coatings voor meststoffen met gecontroleerde afgifte en landbouwfolie van te maken.

De academische wereld zit ook niet stil. In de Verenigde Staten heeft een onderzoeksgroep $2,4 miljoen van het landbouwministerie gekregen om te onderzoeken hoe je bioplastics uit voedselafval maken. Een andere onderzoeksgroep heeft gekeken naar de afvalstromen die bij de voedselverwerkende industrie vrijkomen. In tegenstelling tot ODP, dat een allegaartje is, gaat het hier om zuivere afvalstromen. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om uit groente-afval flavonoïden, antioxidanten en pigmenten te isoleren om deze vervolgens te verkopen.

Afval verminderen aan de bron
Wie zo hoogwaardig mogelijke toepassingen probeert te vinden voor organische reststromen verdient lof.

Nog beter is de reststroom zo klein mogelijk houden. Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse supermarktketen Sprouts Farmers Market. Die keten lanceerde vorige maand een plan om vervormde, te kleine, te grote of verkeerd gekleurde groenten en fruit alsnog te verkopen. Misschien afgekeken van de Albert Heijn buitenbeentjes, die al jaren te koop zijn.

Een kanttekening bij dit soort initiatieven is natuurlijk wel dat ze niet per se groenten en fruit van de biovergister redden. De appels die de AH nu als buitenbeentjes verkoopt, gingen vroeger gewoon in de appelmoes.

Realiteit is 57 miljoen ton aan voedselafval
Werken anti-verspillingsinitiatieven en initiatieven om hoogwaardige toepassingen voor voedselafval te vinden elkaar niet tegen? Als er geen verspilling meer zou zijn, kan Renewi de ODP-installatie wel opdoeken. De realiteit is dat in de EU jaarlijks nog steeds zo’n 57 miljoen ton aan voedselafval wordt geproduceerd. Tot de tijd dat we dat niet meer doen, lijkt het maken van producten uit afval de meest duurzame oplossing.
Dit artikel afdrukken