Wakker Dier meldt:

De Reclame Code Commissie (RCC) vindt dat supermarkt Coop haar klanten heeft misleid door de ‘Weelderkip’ als diervriendelijk aan te prijzen. Deze kip, die ook bij Dirk en C1000 (onder de naam 'Onze kip') in het schap ligt, is volgens de RCC niet diervriendelijk. Stichting Wakker Dier was naar de Commissie gestapt omdat ze vindt dat consumenten worden bedrogen: de kippen worden met 15 op een vierkante meter gepropt in een potdichte stal. Ze leven net 1 week langer dan in de vee-industrie en er zijn geen extra regels zijn gesteld om kippenleed bij het veetransport en de slacht te voorkomen. De Commissie oordeelt nu dat vlees pas diervriendelijk mag worden genoemd als de leefomstandigheden 'aanmerkelijk beter zijn dan die van reguliere kip uit de bio-industrie'. 'Daarvan is geen sprake', aldus de Commissie, 'de verbeteringen zijn te marginaal om de claim diervriendelijk product ... te rechtvaardigen ... om die reden acht de Commissie de uiting misleidend en daardoor oneerlijk...'.

De Reclame Code Commissie hecht in haar uitspraak veel waarde aan de onafhankelijke beoordeling van de Dierenbescherming bij haar Beter Leven keurmerk en gelooft minder in de mooie praatjes van producenten.


Aan de laatste zin te oordelen zegt de Reclame Code Commissie dat het zich geen oordeel kan vormen, al doet de Commissie dat toch. Volgens de opgaven van Interchicken, de kipleverancier, is wel degelijk sprake van een grote verbetering ten opzichte van de gebruikelijke plofkip.
Interchicken is gewoon een beetje dom. Het bedrijf claimt iets dat niemand wil geloven als er geen plakkertje van de Dierenbescherming op zit. Het omgekeerde is ook waar. Als je iets goeds doet, maar niemand wil het certificeren met een plakkertje, dan sta je met je goeie gedrag toch mooi in de kou. En de kippen erbij.


Dit artikel afdrukken