Ouders van jonge kinderen wachten vaak tot hun kind een jaar oud is voordat zij het producten als pindakaas en eieren laten eten. Ouders krijgen het advies om met vast voedsel te beginnen als het kind tussen de 4 en 6 maanden is, maar zijn bang dat hun kind allergisch is en mijden deze producten daarom. In het AD adviseert de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde om baby’s al vanaf 4 maanden kennis te pindakaas en ei te geven. Zo zou een allergie juist voorkomen kunnen worden.

De allergologen raden aan om met kleine hapjes te beginnen en het volume vervolgens langzaam op te bouwen. Ook regelmatige blootstelling zou belangrijk zijn: het zou verstandig zijn om 3 keer per week pindakaas door de babyvoeding te mengen. Oud-hoogleraar voedingsleer Martijn Katan adviseerde een jaar geleden ook al om baby’s vanaf 4 maanden vast voedsel met pinda en ei te geven omdat de kinderen dan minder kans zouden hebben om een allergie te ontwikkelen. In Australië geldt dit advies al sinds mei 2016.

Mocht je kind onverhoopt toch een pinda-allergie ontwikkelen, dan kun je die behandelen. Door blootstelling aan steeds iets meer pinda's kan de gevoeligheid van het immuunsysteem voor pinda’s afnemen.
Dit artikel afdrukken