De angst voor cholesterol is mensen sinds de tweede wereldoorlog ingeprent met een vrijwel ononderbroken serie boodschappen. De farmaceutische industrie (statines) en de voedingsmiddelenindustrie (linolzuur) hebben goed garen kunnen spinnen bij de mantra: verlaag uw cholesterol, dat is goed voor hart en bloedvaten.
Inmiddels gaat het geluid dat onderzoeken vooral in die richting werden geïnterpreteerd. De geluiden daarover bereiken inmiddels de algemene pers, zoals dit recent Australisch onderzoek liet zien. Volgens Thincs gingen artsen en patiënten aan de statines (inmiddels een wereldwijde markt van zo'n 25 miljard dollar) en linolzuurrijke dieetmargarine. Dat alles kunstig georkestreerd, zegt Thincs, door een intensieve propagandamachine die met de tijd steeds gesofisticeerder is geworden. De bekende Nederlandse hoogleraar humane voedingsleer Martijn Katan noemde mensen uit de Thincs-groep onlangs eenzijdig in hun visie, 'op het gelijkhebberige af'. Niettemin moet geconstateerd worden dat er steeds meer aan de gunstige effecten van statines wordt getwijfeld. Zo zouden ze hebben bijwerkingen als spierzwakte en mogelijk zelfs diabetes en dementie tot gevolg hebben. De openbare discussie erover komt op gang en verlegt het debat van de academische bladen naar dat van de algemene publieksmedia. Of de kwaliteit van de discussie daarmee gelijke tred houdt, is de vraag.
NB Philippe Even, die ooit beweerde AIDS te kunnen genezen maar daarin niet slaagde, brengt zijn stellingen met veel aplomb en niet altijd wetenschappelijk onderbouwd naar voren. Hij zoekt als medisch publicist een nadrukkelijk mediaeffect.
Maandag a.s publiceert de begaafde wetenschappelijke literatuuronderzoeker Robert Hoenselaar op Foodlog een tekst waarin hij de belangrijkste wetenschappelijk bewijzen voor de stellingen dat linolzuur het cholesterolgehalte verlaagt en daarmee zou beschermen tegen hart en vaatziekten analyseert op hun bewijskracht. Zijn tekst is koel, analytisch en controleerbaar. We hopen daarmee de discussie in Nederland uit het 'gelijkhebberige' te trekken en de discussie over nut en schadelijkheid van linolzuur eindelijk eens feitelijk in het openbaar te kunnen voeren met wetenschappers en het Nederlandse Voedingscentrum.
Fotocredits: Cholesterol is Good for You!, Mr Jaded
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Frank. Een website waar een aantal wetenschappers zich bij hebben aangesloten is de Thincs waarnaar in dit artikel wordt verwezen. Je schreef in #2 dat "er geen enkele twijfel is", wat iets anders is dan dat je zelf geen enkele twijfel hebt. Anderen hebben kennelijk wel twijfels.
Ik ben het andere draadje al aan het volgen en zal de door Jaap Seidel genoemde referenties er eens bij pakken. Dank voor de tip. Om te voorkomen dat er twee losse discussies over hetzelfde onderwerp lopen lijkt het me verstandig om de discussie in het andere draadje voort te zetten.
@dennis, ik twijfel geen seconde aan de relatie tussen LDL-cholesterol en aderverkalking. Ik ken een aantal van de bezwaren van "een groeiende groep" wetenschappers (wie bedoel je overigens?) maar ben daar niet van onder de indruk. Toevallig heeft Jaap Seidell in een ander draadje (de draad over Linolzuur van Rob Hoenselaar) een aantal verwijzingen voor de onderbouwing gegeven. Met name het Cohen stuk is boeiend.
@Frank, je uitspraak "Er is geen enkele twijfel over het verband tussen serum cholesterol (LDL) en atherosclerose" is aantoonbaar onjuist: er is juist een groeiende groep wetenschappers de hier wel twijfels over heeft, met name over de causaliteit. Is dat niet juist het punt dat de redactie met dit artikel maakt?
Frank, je gaat er met gestrekt been in. De redactie wil aangeven dat de kwaliteit van de discussie niet noodzakelijk gebaat is met meer lawaai in de openbare media, wel met de goeie discussie in heldere taal. Ik hoop dat Robert daarvoor gaat zorgen.
@Dick Veerman, ik denk dat de redactie van foodlog een discussie wil aan zwengelen over het aloude concept betreffende de pathofysiologie van de atherosclerotische plaque. (simpel gezegd: cholesterol + inflammatie + thrombogene factoren = atherosclerose). Dat is de kracht van foodlog.
Maar ik voel er niets voor om mee te deinen op de golven van deze Franse steen in de foodlogvijver. Er is geen enkele twijfel over het verband tussen serum cholesterol (LDL) en atherosclerose. Denk eens aan die tienduizenden Nederlanders met familiaire hypercholesterolemie (cholesterol waarden van 8-12 mmol/l) en de invaliderende myocardinfarcten die zij al voor hun 30ste levensjaar moeten doormaken. Met een relatief eenvoudige therapie (statines) kan hun risico op aderverkalking en de daaruit resulterende cardiovasculaire ellende op een indrukwekkende wijze worden gereduceerd.
Atherosclerose is een multifactoriële aandoening, waarbij vele bekende en nog onbekende factoren een rol spelen. Het (LDL-)cholesterol is daarin een van de belangrijkere medicamenteus te beïnvloeden factoren. Vooralsnog bereiken we geen zinvolle klinische eindpunten met onze vitamientjes en antioxidanten (http://www.bmj.com/content/346/bmj.f10?view=long&pmid=23335472)
Ik sta open voor een kritische benadering van aloude paradigma’s betreffende atherosclerose en ben dus bereid dat concept van alle kanten te nogmaals te bestuderen, maar deze Franse collega krijgt de verkeerde aandacht op foodlog en daardoor mogelijk ook op andere, minder kritische, internetfora.