Bijna driekwart van alle voorverpakte etenswaren voor peuters bevat te veel zout en een derde toegevoegde suikers. Dat zeggen de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) na een inventarisatie van meer dan 1.000 in de winkel verkrijgbare peutervoedingsmiddelen. Denk daarbij aan kant-en-klaar maaltijden, snacks, fruithapjes, groenten, sapjes, ontbijtgranen en zuiveltoetjes.

Toegevoegde suikers
Eén op de drie maaltijden bevatte minstens één soort toegevoegde suiker. 97% van alle ontbijtbroodjes en granenrepen voor peuters blijken toegevoegde suikers te bevatte. Dat geldt ook voor 88% van de sappen en andere peuterdrankjes.
Het Amerikaanse Institute of Medicine geeft als richtlijn dat kinderen niet meer dan 35% van hun dagelijkse calorie-inname uit suikers halen. Dat wordt lastig, met fruitsnacks waarvan 66% van de caloriewaarde uit suikers bestaat, of graan-en-fruitrepen die voor 47% van hun calorieën uit suikers bestaan.

Teveel zout
Het Amerikaanse Institute of Medicine (IoM) beveelt een maximale dagelijkse inname van 1,500 milligram natrium aan voor een peuter. De onderzoekers vonden gemiddeld 2,295 milligram aan in een maaltijden. In hartige snacks (van crackers tot mini-hotdogs) werd gemiddeld 486 milligram natrium per 100 gram eten aangetroffen. Ter vergelijking: in gezouten chips (voor volwassenen) zit gemiddeld zo'n 450 milligram natrium per 100 gram. De aanbeveling van het IoM voor een portie is niet meer dan 210 milligram natrium.
Overigens was niet alles slecht nieuws: in babyvoeding werd nauwelijks te veel natrium aangetroffen.

"Commerciële peutervoeding en baby- en peutersnacks, toetjes en sapjes zijn een potentiële bron van zorg door hun hoge natrium- en suikergehaltes. Kinderartsen zouden ouders er op moeten wijzen zorgvuldig naar voedingswaardelabels te kijken als zij commerciële peutervoeding kopen en hartige snacks, zoete toetjes en fruitdranken te beperken", zeggen de onderzoekers in hun studie, verschenen in Pediatrics.

Fotocredits: 'Mr Cool', Beverly Goodwin
Dit artikel afdrukken