In april kreeg supermarktketen Lidl al een pluim van Oxfam Novib voor de plannen om voortaan jaarlijks drie mensenrechtenonderzoeken te publiceren.

Het voornemen katapulteert Lidl meteen naar de eerste plaats op de jaarlijkse ranglijst van Oxfam Novib. "Lidl heeft grote toezeggingen gedaan. Vanuit het hoofdkantoor wil Lidl het mensenrechtenbeleid in 32 landen gaan implementeren. Maar ze moeten het nog wel in de praktijk brengen. Dat geldt ook voor hun belofte om bij te dragen aan een leefbaar loon in de productieketens," zegt Charlotte Vollaard, expert mensenrechten en bedrijfsleven bij Oxfam Novib, in Trouw.

Sinds 2018 beoordeelt Oxfam internationale supermarktketens op het gebied van vrouwenrechten, arbeidsomstandigheden in de productieketen, de positie van kleine boeren en transparantie. Op de internationale ranglijst prijkt Tesco bovenaan, met 46%. Op de onderste plaats staat de Duitse keten Edeka, met 3%.

Lidl mag dan een sprong gemaakt hebben, de discounter scoort met 32% nog steeds een 'onvoldoende'. De overige vier grootste Nederlandse supermarktketens hebben "kleine stapjes" gezet. Jumbo staat met 23% op de tweede plaats, Albert Heijn met 19% op 3, Aldi (18%) op 4 en Plus (9%) op 5.

Vorig jaar reageerde hekkesluiter Plus - toen net voor het vijfde jaar op rij verkozen tot de Meest Verantwoorde Supermarkt - al teleurgesteld. De supermarkt wees op het grote aantal fairtrade-producten in het assortiment. Niet goed genoeg. "Bedrijven moeten hun eigen inkoop- en bedrijfspraktijken onderzoeken. En niet van alle producten is een fairtradevariant," aldus Vollaard.
Trouw - Opeens neemt Lidl mensenrechten serieus
  • Deel
Druk af