In het verrassingspakket dat onze accountant traditiegetrouw persoonlijk samenstelt, zaten dit jaar alle benodigdheden om oliebollen-in-de-oven te bakken. Een muffinblik, Koopmans-mix, krenten, rozijnen, flesje olie en poedersuiker. De doos ging - met een lichte zucht - mee naar Frankrijk waar we oud en nieuw zouden vieren en we onze Franse vrienden zouden laten proeven van onze traditie in een nieuwe uitvoering.

Zucht? Ja, want ik ben niet zo van de oliebollen en al helemaal niet van het frituren.

We brachten de jaarwisseling door met Franse vrienden. Toch wel leuk om dan de typisch Nederlandse oudejaarslekkernij te presenteren. Dus waagde ik me aan het oviebollen-avontuur. Het maken bleek een fluitje van een cent. Koopmans stopt in het doosje de benodigde gist en een bakmix. Even mixen, rozijnen en krenten erbij, half uur laten rijzen, in een muffinblik doen, theelepeltje olie per 'bol' erover druppen en hup, de oven in schuiven. Et voiĺà, 12 fraaie oviebollen waren het resultaat.

oviebollen rechtop


De consistentie was goed, de korst redelijk knapperig, de vulling lekker 'sappig'. Ze smaakten prima, naar ... een uitstekende oliebol. Bijkomende voordelen: geen spoortje frituurwalm in huis, en beduidend minder vet. Per 100 gram bereide oviebol zit er 4,1 gram vet in.

Is die 4,1 gram vet veel of weinig? Een onderzoekje dat zomaar in de mailbox plofte, gaf het antwoord. Data-onderzoeker Ward Weistra zocht grondig uit welke oliebollen het best in de smaak vallen bij Nederlanders. Hij gebruikte daarvoor de data van de 4 laatste AD-oliebollentest die vorig jaar - na een boel gedoe - zijn dernière beleefde. Weistra komt tot een eenduidige conclusie: "Verrassend genoeg bleek dat de vettere oliebol steevast bovenaan de lijst eindigde. Blijkbaar wil de consument dat de oliebol zijn naam eer aandoet en pas in het nieuwe jaar gezonder aan doen."

Weistra maakte een histogram van het vetpercentage in de AD-oliebollen (de grafische weergave van de frequentieverdeling):

vetpercentages oliebollen


Dat laat zien dat de vettere oliebollen beter scoren (meer naar rechts in de grafiek voorkomen). Sowieso bevatten de traditionele oliebollen tussen de 3% en 18% vet, en ligt het gemiddelde tussen de 10-13%. De 4,1% van de oviebol bevindt zich dus daadwerkelijk aan de magerste kant. Deed het afbreuk aan de 'echte oliebol-ervaring'? Niet bij ons; we vonden ze zelfs lekker en waren aangenaam verrast. Ze zijn allemaal opgegaan, zonder enig schuldgevoel. Ik nomineer de Koopmans Oviebol dan ook graag alvast als de beste oliebol voor volgende jaarwisseling.
Fotocredits: 'Oviebollen, het resultaat', FL Media, en 'Histogram fat%', Ward Weistra
Dit artikel afdrukken