Dat maakte Bayer bekend bij de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal van 2018. Ze vielen beter uit dan verwacht.

Bayer maakte in het vierde kwartaal een bruto winst van €2,1 miljard, schrijft de Financial Times. Over het hele jaar steeg de omzet met 13%. "Het is voor het eerst in 2 jaar dat Bayer resultaten laat zien die de markt niet meteen tot lagere voorspellingen dwingen", aldus een analist. De gewasdivisie presteerde beter dan verwacht en Bayer "klonk optimistischer over de vooruitzichten voor hun agrarische activiteiten dan sommige concurrenten."

3.000 nieuwe rechtszaken
Dat neemt niet weg dat Bayer nog heel wat te wachten staat. Dat is het gevolg van de nasleep van de overname van Monsanto.

Amerikanen blijken niet minder dan 11.200 rechtszaken tegen Bayer te hebben aangespannen. Na de eerste zaak die gewonnen werd door een Californische tuinman, is de stapel in het vierde kwartaal opgehoogd met nog eens 3.000 extra gevallen.

Die zaken draaien om de vermeende kankerverwekkendheid van glyfosaat, de werkzame stof in Roundup en Ranger Pro. Werner Baumann, ceo van Bayer, zei daarover: "We zullen ons in alle procedures krachtig blijven verdedigen. [..] Glyfosaat is een veilig product. Dat is bewezen door tal van wetenschappelijke studies en de onafhankelijke beoordelingen van regelgevende instanties over de hele wereld over een periode van meer dan 40 jaar."

Juist vandaag ging in San Francisco de tweede Monsanto-glyfosaat-zaak van start. Opnieuw moet een lekenjury zich buigen over de vraag of het meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel ter wereld al dan niet kankerverwekkend is. De rechter bepaalt wat waar is.
Dit artikel afdrukken