Gezondheidsclaims zijn verboden, tenzij je wetenschappelijk bewijs kunt overleggen van je bewering dat jouw product helpt tegen bepaalde pijnen, kwalen, ziektes of een moeilijke stoelgang. De EU zegt het zo:

"Claims inzake levensmiddelen moeten voor de consument begrijpelijk zijn en alle consumenten moeten tegen
misleidende claims worden beschermd. (..) Wetenschappelijke onderbouwing dient bij het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op de eerste plaats te komen; exploitanten van levensmiddelenbedrijven die claims gebruiken, moeten deze onderbouwen. Een claim wetenschappelijk onderbouwen dient te gebeuren door rekening te houden met alle beschikbare wetenschappelijke gegevens en door de bewijzen te wegen."


Maar tegelijk mag bijvoorbeeld Mona toch zeggen dat zijn suikeryoghurt "gezond" is, constateerde FoodWatch. Raar. Is "gezond" dan geen gezondheidsclaim? De officiële VoedselWacht, de Voedsel en Waren Autoriteit antwoordde snel en vriendelijk:

'Het woord "gezond" op levensmiddelen is geen ongeoorloofde aanduiding; wordt dus door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) niet beschouwd als een, voor levensmiddelen, ongeoorloofde medische claim. Een ongeoorloofde medische claim op levensmiddelen legt een direct verband met het verminderen of voorkomen van een bepaalde of meerdere ziekten. "Gezond" legt die claim niet en het is daardoor gewoon te gebruiken bij een levensmiddel.
 Bij een product als "gezonde yoghurt" zal het publiekzeker niet een yoghurt zonder het woord "gezond" als een ongezond product aanmerken. Elk product moet gezond zijn, anders zou het product niet verkocht mogen worden in ons land. Het woord "gezond" is dus nadrukkelijk niet beschermd, evenals woorden zoals "vers", "lekker" enz.
 
Over drankjes met veel suiker, om die gezond te noemen, daar doet de wetgever (Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen) geen uitspraken over. Voor dat soort informatie naar de burgers in ons land is met name "Het Voedingscentrum" actief.'


Van onze wet mag je dus elk product "gezond" noemen. Zeg dat tegen je ouders wanneer je bedelt om een zuurstok op de kermis!
Dit artikel afdrukken