Uit onderzoek in opdracht van AH en drinkwaterbedrijf Vitens blijkt dat een kwart van de ouders hun kinderen na de Avondvierdaagse ziet thuiskomen met snoep. Eén op de vijf ouders ervaart daarnaast sociale druk om hun kinderen snoep mee te geven tijdens de wandelavonden. Ook blijkt dat over het algemeen jongens meer energiedrankjes en snoep mee krijgen dan meisjes. Naarmate kinderen ouder worden, wordt de traktatie minder gezond. Het onderzoek betrof Nederlandse ouders, van wie minimaal 1 kind dit jaar meeloopt met de Avondvierdaagse.

De komende weken zullen 150.000 kinderen gratis bananen en 'Kraanwater graag' bidons uitgereikt krijgen. Om de bidons te vullen, worden op circa 25 locaties watertappunten ingericht. Fruit en kraanwater horen bij een gezonde levensstijl, zegt AH in een persbericht.

Henry Bronkhorst, directeur van de Koninklijke Wandel Bond Nederland: "Wij juichen dit initiatief van harte toe. De kinderen krijgen een verantwoord alternatief aangereikt. Gezond en gezellig gaan dus prima samen. Een mooi steuntje in de rug van alle ouders die een gezondere Avondvierdaagse willen."

Hoewel een meerderheid van de ouders voor een gezondere Avondvierdaagse is, moet een snoeperijtje wel kunnen vindt Bronkhorst. "Zeker op de laatste dag als beloning voor de geleverde prestatie. 40% van de ouders vindt het dan ook sneu als een kind helemaal geen snoep krijgt."

Behalve bananen, deelt Albert Heijn in de winkels ook gratis boekjes uit met tips voor een gezondere Avondvierdaagse.
Dit artikel afdrukken