image

Nieuw onderzoek heeft mogelijk een verklaring opgeleverd voor de bekende pinda-allergie. Er is een natuurlijk enzym ontdekt - het komt voor in fruit en bepaalde groenten - dat daarvan vermoedelijk de oorzaak is.

Foodnavigator.com meldt dit. Het onderzoek, dat zich nog in een beginfase bevindt, laat nu al zien dat het polyfynool oxidase enzym gebruikt kan worden om een blokkade van antilichamen kan vormen om mensen met een pinda-allergie van hun aanval af te helpen.

Dit kan goed nieuws zijn voor de nieuwe regels die de voedingsindustrie heeft opgesteld.
Hierin wordt onder meer afgesproken om allergie-gevoelige mensen heldere en leesbare boodschap op de verpakking te drukken. Hetgeen mede verklaard waarom Jamin recentelijk zijn stippen-systeem heeft uitgebreid en verbeterd.

Zoals nu bekend, zijn er in Amerika 11 miljoen mensen die een allergische aandoening hebben.
Dat betekent dat maar liefst 1 op de 25 Amerikanen last heeft van een voedselallergie. Meer dan een kwart van deze mensen ;eidt aan een pinda-allergie. De cijfers komen van het Food Allergy & Anaphylaxis Network (FAAN).

Door dit onderzoek hopen de wetenschappers dichterbij te komen in hun poging om een pindasoort op de markt te kunnen brengen die veilig is voor de pinda-gevoelige consumenten. Dat lijkt vergezocht: dan eet je ze toch gewoon niet? Zo eenvoudig licht het niet. Pinda's en andere noten komen veelvuldig terecht in produkten waarvan je niet zou denken dat er (sporen van) van deze noten in zouden kunnen zitten.

De ernst van die problemen wordt vandaag belicht door NRC Handelsblad in een een artikel over een echtpaar dat Albert Heijn inspireerde een aantal produkten uit het schap te halen omdat de huidige etiketteringsregels onvoldoende bruikbaar zijn.Dit artikel afdrukken