Onverwacht blijken de Europese Commissie en de Britse regering elkaar dinsdagmiddag te hebben gevonden over de uitleg van gemaakte afspraken over de Ierse grens na de Brexit. Details zijn nog niet bekend gemaakt, maar volgen later deze week. Ook vonden de scheidende partijen elkaar over controles op veevervoer en de toelevering van etenswaren aan supermarkten.

Na ‘intensieve en constructieve’ werkzaamheden van de afgelopen weken is er ‘een principeakkoord over alle uitstaande kwesties’, lieten Eurocommissaris Maros Sefcovic en de Britse brexitminister Michael Gove in een gezamenlijke verklaring weten.

De Britse regering zal enkele passages schrappen uit een nationale wet die delen van de afspraken met de EU over de Ierse grens overboord zetten en afzien van nieuwe wetgeving die hetzelfde beoogt te doen. Brussel was boos over Britse wetgeving die leidde tot een vertrouwensbreuk tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

De Britten zijn een belangrijke exportbestemming van levensmiddelen uit Nederland. Bij een no-deal zouden die geraakt kunnen worden door importheffingen. Bij een deal die nu toch in het verschiet ligt, zullen niettemin meer grensformaliteiten de handel belemmeren en kunnen zorgen voor kwalijk oponthoud van verse waren (met name groenten, vruchtgroenten en vlees) die het VK vooral uit Nederland importeert. Het VK importeert ter waarde van een kleine € 60 miljard aan landbouw- en voedselproducten. Circa € 40 miljard is afkomstig uit de lidstaten van de EU. Nederland heeft een aandeel van ruim 13% in de totale Britse import en is daarmee de belangrijkste exporteur vanuit de EU. Ierland en Frankrijk zijn beide goed voor 10%; Duitsland levert 9%. Italië, België en Spanje hebben ieder een aandeel van zo’n 5%.

De nu gesloten deal over de Ierse grens is nog niet compleet. Woensdag reist premier Boris Johnson naar Brussel om de overige plooien in de onderhandelingen glad te strijken in een direct gesprek met EU-voorzitter Ursula Von Der Leyen. De hoop is dat in het persoonlijk contact de vastgelopen onderhandelingen rondom de hete hangijzers van de brexit (visserij, gelijk speelveld, wat te doen bij overtreding) vlot getrokken kunnen worden en er toch (uitzicht op) een deal ligt als Groot-Brittannië per 31 december de Europese Unie verlaat.
BBC - Brexit: Johnson heads to Brussels on Wednesday for last ditch trade talks
  • Deel
Druk af