0
Fotocredits: 'Border', Pixabay

Flash VoedselketenNoord-Iers vlees verboden voor Ieren

Het eerste 'niet voor de EU'-etiket is gesignaleerd door BBC-verslaggever John Campbell in een Noord-Ierse Asda supermarkt. Het is het eerste zichtbare teken dat moet voorkomen dat Britse producten op de interne EU-markt terecht komen. Het geldt voor vlees en een aantal zuivelproducten.

De 'Niet voor de EU'-etikettering maakt onderdeel uit van het Windsor-raamwerk, de oplossing voor het wonderlijke en slepende Ierse grensconflict dat ontstond door de brexit.

Volgens het oorspronkelijke Noord-Ierse protocol hoorde Noord-Ierland bij de interne EU-markt voor goederen en moest vrij verkeer van goederen over de Iers-Noord-Ierse grens mogelijk blijven. Maar daardoor ontstond een enorme papierwinkel aan de grens tussen het Britse vasteland en Noord-Ierland, terwijl het exportverkeer vanuit Groot-Brittaniƫ omvangrijk is. Het Windsor-raamwerk van februari van dit jaar moest een oplossing bieden: in Noord-Ierland golden voortaan de Britse gezondheids- en sanitaire veiligheidsnormen. Dat vereenvoudigde de 'interne export' naar van het Britse vasteland naar Noord-Ierland. Maar het maakte Noord-Ierland wel Brits, zodat ook Noord-Ierse producten niet meer naar Ierland mogen.

Dat is nu opgelost met een stickertje: Noord-Iers vlees en zuivel die je in Noord-Ierland koopt mag niet naar de EU en dus ook niet naar je familie net over de grens in Ierland. In juli 2025 volgen in 2 fasen andere goederen. En zo werd Noord-Ierland douane-technisch uiteindelijk toch volledig Brits voor wat betreft Britse producten. Onder oud-premier May is eindeloos geruzied om dat te voorkomen.

BBC - Brexit: Asda is first NI supermarket to use 'Not for EU' label, 26 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.