Niet alleen veredelaars van zaden en gewassen zijn blij met de versnelling die de knip-en-plak-techniek biedt, ook op medisch gebied is sprake van snelle vooruitgang. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat verscheen in Science.

De techniek maakt het mogelijk om heel nauwkeurig een stukje DNA uit een gen te knippen en te vervangen door een ander. Dat betekent dat gewenste eigenschappen veel sneller in een organisme te brengen zijn dan door de traditionele manier van kruisen en afwachten of nakomelingen daardoor het gewenste genetische materiaal integreren.

Een testkit voor een bepaalde bacterie, virus of kankermutatie zou niet meer hoeven te kosten dan $1
Wetenschappers van MIT en Harvard slaagden met Crispr-cas specifieke door bacteriën en virussen uitgescheiden stoffen te herkennen. Het systeem kreeg de naam SHERLOCK (Specific High Sensitivity Enzymatic Reporter UnLOCKing) mee en kan bepalen of er in bloed, urine of haarmonsters sprake is van besmetting met het Zika-virus of het dengue-virus. Binnen 30 minuten tot een uur is de uitslag bekend. Die blijkt ook een indicatie te kunnen geven voor de mate van besmetting.

Antibioticaresistentie
Volgens Zhang zou de technologie ook een belangrijk wapen kunnen zijn in de strijd tegen antibioticaresistentie. SHERLOCK zou kunnen bepalen of iemands bacteriële infectie al resistent is tegen bepaalde antibiotica, zodat artsen die vermijden. Ook zou het systeem kunnen herkennen wanneer een infectie resistent dreigt te worden, zodat de artsen de antibioticabehandeling kunnen aanpassen.

"Deze nieuwe, op Crispr gebaseerde aanpak heeft de potentie zich te ontwikkelen tot een binnen de zorg overal inzetbare diagnostische test die net zo gemakkelijk te gebruiken is als een zwangerschapstest", aldus co-auteur James Collins. Aan de kosten zal het dit keer in ieder geval eens niet liggen: een testkit voor een bepaalde bacterie, virus of kankermutatie zou niet meer hoeven te kosten dan $1, aldus de onderzoekers.
Dit artikel afdrukken