Vorige week publiceerde de American Academy of Pediatrics voor het eerst sinds 2000 nieuwe richtlijnen voor het voorkomen van voedselallergieën bij jonge kinderen.

Tot op heden was het advies nog om vooral te wachten met het introduceren van voedingsmiddelen die een allergische reactie kunnen opwekken bij kinderen. Koemelk mocht vanaf 1 jaar, eieren vanaf de leeftijd van 2 jaar en pinda’s, noten en vis pas vanaf 3 jaar. Ook in Nederland was dat jarenlang de gangbare praktijk, tot november 2017. Toen kwam de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde met het advies al vroeg te beginnen met de introductie van pinda en ei bij baby’s.

De afgelopen jaren verschenen verschillende onderzoeken die lieten zien dat wachten juist verkeerd kan uitpakken. Door het lichaam al op jonge leeftijd in aanraking te brengen met allergenen (de stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken), leert het daar tolerant mee om te gaan. Krijgt het lichaam niet de kans te wennen aan allergenen, dan dreigt allergie.

De Enquiring About Tolerance (EAT) studie keek naar 6 allergene voedingsmiddelen bij 1.303 3-maanden oude baby’s. Wachten met de introductie bleek niet tot minder allergieën te leiden. In 2018 kwam het Learning Early About Peanut-onderzoek (LEAP) uit. Daaruit bleek dat het introduceren van een berucht allergeen voedingsmiddel, pinda’s, bij 4 maanden oude baby's de kans op het ontwikkelen van een allergie voor pinda’s juist verkleint.

Ommezwaai
In Nederland leidden die nieuwe inzichten tot een ommezwaai. "Het nieuwe advies staat natuurlijk haaks op wat ouders lang te horen hebben gekregen," zegt kinderdiëtist Olga Benjamin in de NRC. Huisartsen en consultatiebureaus krijgen bijscholing en voorlichting. Voor de ouders zijn er voedingsschema's, informatiefolders en zelfs een kookboekje.

Hoe Amerikaanse ouders kennis moeten nemen van het nieuwe advies, is minder duidelijk. Ook voor kinderartsen zal het wennen zijn. "We komen uit een situatie van beperkingen, angst en medicalisatie," zegt een kinderarts op CNN. "Maar je moet juist niet voorzichtig zijn."
Dit artikel afdrukken