"Met de wedstrijd willen we graag mensen activeren om aan de slag te gaan met hun familierecepten, recepten uit hun regio of gerechten met producten uit de regio," zegt Oneindig Noord-Holland.
Het is de bedoeling dat er een kookboek gemaakt gaat worden, de 'Historische reisgids Proef Noord-Holland'. Daarvoor zijn al negen sterrenchefs gestrikt (Peter Lute, Ron Blaauw, Jeroen Bavelaar, Dennis Jong, Onno Kokmeijer, Lucas Rive, Jef Schuur, Thorvald de Winter en Rogier van Dam). Zij krijgen een beetje hulp, want zij gaan samen met historica Emma Los grasduinen in de collectie historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam. Daaruit kiezen ze recepten die ze vervolgens in een eigentijds culinair jasje mogen steken.

De 'tiende topkok' wordt gekozen uit de inzenders van de historische recepten, door een jury. Tot 1 december wordt iedereen uitgenodigd zijn of haar historische recept in te sturen. De organisatoren hopen op traditionele recepten uit grootmoeders schriftjes, maar ook 'ouderwetse' ingrediënten of bereidingen zijn welkom.

Inzenden kan via de site van Oneindig Noord Holland: www.onh.nl. Je hoeft niet zelf uit Noord-Holland afkomstig te zijn, maar je recept moet wel iets met Noord-Holland(s culinair verleden) te maken hebben.

Fotocredit: B10m, kaasmarkt Alkmaar
Dit artikel afdrukken