Een normale kurk sluit de fles goed af doordat de holle ruimtes die in natuurlijke kurk voorkomen gevuld raken met wijn uit de fles, waardoor de kurk uitzet en de flessenhals stevig afsluit. De schroefkurk bestaat uit geperste kurkkorrels, waar minder open ruimtes in zitten en die minder uitzetruimte biedt. Dat zou dus tot problemen kunnen leiden, maar het blijkt dat door de schroefdraden in fles en kurk een minstens zo goede afsluiting ontstaat.
Waarom duurde het dan zo lang voor de Helix uitontwikkeld was? Omdat de fabrikanten in ieder geval even moesten testen hoe de wijnen zich op termijn hielden. Na ruim twee jaar wachten bleek er geen verschil te zijn tussen wijn onder de kurk, dop of schroefkurk. Naar verwachting gaat het nog twee jaar duren voor de eerste wijnen met schroefkurken in de schappen te vinden zullen zijn. Houdt die kurkentrekker dus nog maar even bij de hand.
Bron: GIZMODO
Fotocredits: Helix cork and bottle, Gizmag
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Capela do Vesúvio Vintage 2011. 100% zeker uit het lab en een van de beste port ter wereld. ;)
Mark, deel geheel je visie, weet je nog een mooie wijn die niet gemaakt is in een lab? (om op te leggen)
Dat klopt Geer, en in percentages is dat 99,9% van de witte wijn en 99,5% van de rode. Ongeveer. Kurk is voor alle drinkwijn een gevaar vanwege een hogere uitval dan schroefdop, hoewel die daar ook niet nul is.
Nog beter: bag-in-box. Wel binnen het jaar drinken.
Als je wijn wil opleggen en laten rijpen zal je kurk (of alternatief met de zelfde eigenschappen) moeten gebruiken omdat wijn moet ademen (lucht dat via de kurk in aanraking komt met de wijn waardoor de wijn verder kan ontwikkelen) bij wijn die niet gemaakt is om op te leggen (rijpen) is dit niet nodig.
Josien, wil je ons een enorm plezier doen? Vraag de kurkenmakers waarom kurk beter is dan stelvin (de schroefdop). Als ze een antwoord hebben, hebben ze toekomst.