Burgemeester Michael Bloomberg heeft de maatregel doorgevoerd in zijn strijd tegen de oprukkende obesitas van de New Yorkers. Een op de twee New Yorkers is te zwaar. De maatregel is niet onomstreden, volgens een in augustus uitgevoerd onderzoek door de New York Times waren zelfs 6 op de 10 New Yorkers er tegen.

De nu voor de rechter verenigde tegenstanders doen een beroep op de keuzevrijheid van burgers en zeggen dat Bloomberg het normale democratische proces gefrustreerd heeft door de gemeenteraad te passeren. Hij heeft het voorgenomen besluit laten beoordelen door de Board of Health van New York, en die is volgens de tegenstanders niet bevoegd.

Over de al dan niet dikmakende effecten van suikerhoudende dranken hoor je de tegenstanders niet meer. Misschien gaan ze die strijd maar niet meer aan omdat voor het eerst wetenschappelijk werd bewezen dat frisdrank daadwerkelijk dikker maakt. De eer voor dat bewijs komt toe aan een team van Nederlandse onderzoekers onder leiding van emeritus VU-professor Martijn Katan.

Fotocredits: Teto's Space
Dit artikel afdrukken