Nederlandse wetenschappers analyseerden diarree-monsters van 27 patiënten met onverklaarbare gastro-enteritis aan de hand van 'virale metagenomics'. Ze vonden nieuwe virussen, die de diarree zouden kunnen verklaren. Met de nieuwe gegevens komen we weer een stapje verder met wat we weten over het menselijk 'viroom' - de virussen die mede ons lichaam bevolken. De kennis kan ook gebruikt worden om nieuwe virusinfecties op het spoor te komen. Het artikel is gepubliceerd in Emerging Infectious Diseases van het Amerikaanse CDC.

De lijst met ziekmakende virussen verandert voortdurend. De laatste jaren groeit het besef dat voorheen onverklaarbare ziektegevallen door besmettelijke 'agents' veroorzaakt worden, mede dankzij doorbraken in het onderzoeksgebied van de 'metagenomics'. Het menselijk darmstelsel wordt bewoond door een brede variëteit aan micro-organismen, ook virussen. Die blijken de meeste gastro-enteritis gevallen te veroorzaken.

De onderzoekers identificeerden in de diarreemonsters tot op heden virussen uit de families Anelloviridae, Picobirnaviridae, Herpesviridae, en Picornaviridae. Sommige van die virussen kunnen inderdaad tot gastro-enteritis leiden, maar niet in alle gerelateerde diarreegevallen werd dezelfde virusvariant aangetroffen. Van andere werd voor het eerst het voorkomen buiten het Afrikaanse continent aangetoond. De onderzoekers besluiten dat verder onderzoek nodig is naar hoe deze virussen zich verspreiden en hoe gevaarlijk ze zijn voor mensen.
Dit artikel afdrukken