Blijkbaar is er in ons land van melk-en-honing-en-overproductie toch nog ruimte voor vlees en zuivel van elders. Uit Ierland bijvoorbeeld.

Distrifood meldt dat "de export van Ierse landbouw naar Nederland met 26 procent is gestegen." Dat blijkt uit cijfers van Bord Bia, de Ierse exportorganisatie. Die noteerde dat de totale Ierse export naar Nederland met ruim 26% steeg tot €880 miljoen.

Van die groei kwam het leeuwendeel op het conto van zuivelproducten (+55%, tot een waarde van €425 miljoen). De export van Iers rundvlees daalde met 4%, naar een waarde van €193 miljoen. De 5 grootste exportmarkten voor Ierse zuivel waren Groot-Brittannië, China, Nederland, Duitsland en de VS.

Nederland exporteert ter waarde van €6,5 miljard aan zuivelproducten. De Ieren exporteren ter waarde van €4 miljard. Wie denkt dat Nederland verder dan wel weinig zuivel zal importeren, vergist zich. We importeren voor €2,6 miljard aan buitenlandse zuivel. We exporteren ook naar Ierland. Daar gaat 1,5% van ons gemolken volume naartoe. De onderstaande grafieken die dat laten zien, komen van ZuivelNL.


Dit artikel afdrukken