Neanderthalers waren vermoedelijk helemaal niet zo traag en onhandig als we denken. Ze blijken in staat geweest te zijn om steile kliffen te beklimmen en daar, al dan niet met behulp van uit gras geweven strikken, snelle prooien zoals rotsduiven te vangen.

Vondsten op Gibraltar
Dat blijkt uit de vondst van een grote hoeveelheid duivenbotjes met daarop tandafdrukken, snijsporen of brandresten, in de Gorham's Cave op Gibraltar. De vondsten dateren uit een tijd dat er alleen Neanderthalers in het gebied woonden, vanaf zo'n 67.000 jaar geleden. De moderne mens maakte pas rond 40.000 jaar geleden zijn entree in het gebied. De vroegste Neanderthalers kunnen de kunst van het vogelvangen dan ook niet van hen afgekeken hebben, zegt Clive Finlayson van het Gibraltar Museum in NewScientist.

Even goed in de jacht als wij
Sommige wetenschappers denken dat de Neanderthalers uitstierven doordat de moderne mens sneller was en beter kon jagen. De Neanderthalers zouden alleen groot wild hebben kunnen vangen, terwijl de moderne mens allerlei prooien bejoeg, inclusief vis en vogels. Dat idee wordt weerlegd door de vondsten van Finlay. "Uit het aanhoudend gebruik van duiven blijkt dat de jacht- en fourageerkunsten van de Neanderthaler niet onderdeden voor die van de moderne mens", zegt Donald Grayson (University of Seattle).

Adelaars en gieren
Niemand weet hoe de Neanderthalers hun duiven vingen. De rotsduiven nestelen op hoge kliffen dus moeten de Neanderthalers op zijn minst de lenigheid en kracht gehad hebben om daarop te klimmen. Finlayson denkt dat er nog een reden is dat de Neanderthalers vogels, met name roofvogels, vingen: ze zouden de veren gebruikt hebben als decoratieve elementen.

Behalve de rotsduifbotjes zijn er in de grotten op Gibraltar ook andere vogelbotten gevonden. Finlaysons team vond ook snijsporen op de vleugelbotjes van adelaars en gieren, die er op zouden kunnen wijzen dat hun grote veren zorgvuldig zijn verwijderd. "Neanderthalers zijn mogelijk begonnen met het eten van vogels en zijn er daarna toe overgegaan ook de veren voor kleding of versiering te gebruiken", zegt Finlayson in NewScientist.

Het onderzoek is verschenen in Nature Scientific Reports.
Dit artikel afdrukken