Cees Veerman, oud WUR-baas en minister, en Aalt Dijkhuizen, ook oud WUR-baas en bestuurder van Nutreco, zeiden onlangs dat het ongewenst zou zijn als het Nederlandse diervoederbedrijf Nutreco in buitenlandse handen zou vallen.

Foute inschattingen
De Nederlandse belegger SHV wil het bedrijf overnemen. Het management van Nutreco wil dat graag. De aandeelhouders van Nutreco verzetten zich daar echter tegen omdat daarmee niet de hoogste waarde voor het te weinig succesvolle Nutreco wordt gerealiseerd.

Het bedrijf slaagde er niet in tijdig te des- en herinvesteren. Eerder moest het onder zijn voormalig voorzitter Wout Dekker, thans voorzitter van de Raad van Commissarissen van Rabobank, accepteren dat het de zalmmarkt verkeerd had ingeschat.
Door dit veelvoud aan marktmissers van het nochtans technisch zeer capabele bedrijf kwam het in de belangstelling van beleggers te staan. Het Utrechtse SHV wil het bedrijf en de bestaande strategie handhaven. Nieuwe investeerders zullen het mogelijk in delen opknippen en daardoor mogelijk een hogere aandeelhouderswaarde kunnen realiseren.

Cargill, een van de meest bepalende bedrijven in de wereldvoedselvoorziening, moet een 8% hoger bod doen dan SHV om de boeken te mogen inzien, vinden de aandeelhouders van SHV.

Als Cargill op die voorwaarde ingaat, weet Nederland hoe laat het is: we zijn niet goed meer in big agri. De wereld neemt het over.

Fotocredits: zalm, een marktmisser van Nutreco, mayanais
Dit artikel afdrukken