Agrarische coöperaties moeten steeds vaker op zoek naar extern kapitaal, willen ze ontwikkelingen op de wereldmarkt kunnen bijbenen. Dat stelt de Australische agribusiness banking specialist van de Rabobank, Hayley Moynihan, in een recent rapport.

Investering van anderen dan leden nodig
De traditionele basis voor investeringskapitaal van coöperaties, hun ledenbestand, blijkt onvoldoende te zijn om in te kunnen spelen op de toenemende mogelijkheden, maar ook complexiteit, op de wereldmarkt. Ook zijn investeringen nodig voor het versterken van de keten, willen agrarische coöperaties niet achterblijven. Daarom blijken bijna alle agrarische coöperaties te worstelen met de vraag hoe ze investeringen in uitbreiding van hun productiecapaciteit gefinancierd krijgen zonder 'in strijd te handelen met hun coöperatieve business model', schrijft Boerderij.

Voor veel coöperaties is aantrekken van extern kapitaal aantrekkelijk, bijvoorbeeld bij pensioenfondsen, hegdefondsen of particuliere beleggers. Maar zijn uitdagingen mee gemoeid, aldus Moynihan. "Voor grote landbouwcoöperaties is het niet zo vanzelfsprekend om extern geld aan te trekken op dezelfde manier als een al dan niet beursgenoteerd bedrijf. Strategische en financiële investeerders willen over het algemeen de strategie mee kunnen bepalen en genieten van de voordelen van eigendom en volledig verhaal, in ruil voor hun risicodragend vermogen. Voor coöperaties raakt behoud van eigendom en controle aan de kern van hun coöperatieve onderneming. Dat is meestal niet onderhandelbaar."

Tijden veranderen
Willen coöperaties hier goed mee om kunnen gaan, waarschuwt het Rabobankrapport, dan moeten ze een heldere toekomstvisie hebben, relevant zijn voor hun leden en kunnen bogen op een grote ledenbetrokkenheid. "En dan nog", zegt Moynihan, "zullen partijen water bij de wijn moeten doen. Iedere potentiële oplossing vraagt om compromissen en tenminste een beetje risicobereidheid bij alle partijen."

Rabobank kijkt naar de grenzen, maar blijkt de coöperatie toch te zien als een bedrijf met een investeerder. Tijden veranderen, zegt de bank met zoveel woorden.

Fotocredits: 'Arranged money', Anil Mohabir
Dit artikel afdrukken