Volgens Wikipedia is de dag in 2005 voor het eerst georganiseerd door de Amerikaanse nudistenorganisatie Body Freedom Collaborative (BFC), gesponsord door de American Association for Nude Recreation (AANR); de dag maakt deel uit van de activiteiten van de landelijke naturistenbeweging in de traditioneel preutse VS. De oprichters willen dat deze dag beleefd wordt als "luchtig" en “vrij van politiek”.

Het is een wat gedateerd event, dat stamt uit de tijd van vrijere zeden en naaktloperij zoals die na WO II langzaam populair werden, eerst in het vrijzinniger wordende Europa en pas veel later in de VS. Dat continent verpakte bloot lopen als lekker natuurlijk tuinieren en exporteert het sinds begin deze eeuw weer.

Het is een event dat niet meer past bij de jongere generaties, terwijl de 50- en 60+-groepen ook wat discreter zijn geworden bij het tonen van hun blote vormen aan ieders blikken.

De kranten laten dit jaar nog jonge meiden zien. Een Vlaams blad waarschuwt dat de naakte tuinier zich goed moet insmeren.

Hoelang zal het nog aandacht krijgen? In veruit de meest landen is naakt gaan in het openbaar strafbaar. Ook in Nederland is het strafbaar. Behalve op het naaktstrand natuurlijk. Ook in je eigen tuin is het toegestaan, maar als je buren je nakie kunnen zien en klagen, kan de politie langskomen om een proces-verbaal op te maken.
Dit artikel afdrukken