Lekker buiten in de tuin bezig zijn, en altijd lekker verse melk en groenten op tafel. Dat lijkt het summum van 'groen', gezond en eco. Nu blijkt echter dat tuinieren helemaal niet zo goed is voor het milieu, en dat het 'vers' in de winkel tot nogal wat verspilling leidt. Ons intuïtieve groen doen blijkt helemaal niet zo goed voor onze leefomgeving: tuinieren leidt tot milieuschade, en omdat alles vers moet zijn, gooien we veel te veel weg.
Onderzoekers in Engeland hebben onderzocht welke milieubelasting tuinieren met zich meebrengt. Hun belangrijkste conclusies: een gazon kost erg veel water, tuinaarde (vaak veengrond) stoot enorm veel CO2 uit, en zelfs een geplaveid plaatsje heeft een onevenredig zware CO2-uitstoot. Tel daar nog bij op de vaak chemische bestrijdingsmiddelen, het exotenvraagstuk en de gemotoriseerde maaimachines en tuinieren is helemaal niet meer zo ecologisch verantwoord.
Naar aanleiding van het onderzoek schreef De Morgen.be: De meest zichtbare impact komt van bewatering, bemesting en chemicaliën. Een doorsnee tuinsproeier verbruikt tot 1000 liter drinkwater per uur - het equivalent van wat een gezin met vier personen op een hele dag gebruikt. Dat prachtige gazon slaat weliswaar CO2 op, maar dat wordt ruimschoots teniet gedaan door de grasmaaier op benzine, die de helft meer CO2 uitstoot.
Dus dan het tuinieren maar aan de professionals overgelaten en 'lekker vers' gewoon uit de winkel halen? De Nederlandse supermarkten hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in logistieke en inkoopprocessen. Het aanbod van vers (groente, zuivel, brood) is inmiddels opgelopen tot ongeveer 45 procent van het aanbod in de supermarkt. Dat is meer dan in de landen om ons heen. Dat lijkt dus goed geregeld. Maar ook aan al dat 'vers' in de winkel blijkt een keerzijde te zitten. Er wordt heel veel weggegooid.
Toine Timmermans van Wageningen UR stelt dat wij in Nederland meer voedsel weggooien dan in landen waar de nadruk meer op lang houdbare producten ligt. Niet alleen de consument leest de uiterste houdbaarheidsdatum als een gebod, ook de supermarkten halen verse producten vóór het verlopen van de houd- baarheidsdatum uit de schappen. En dat terwijl er door de fabrikanten al veiligheidsmarges zijn ingebouwd en de werkelijke houdbaarheid ruimer is.
Gelukkig gloort daar nu een oplossing voor aan de horizon. Voedingsmiddelenindustriesite EVMI meldt dat Team Food: op 1 maart jl de Battle of the Cheetahs gewonnen heeft met hun idee Too Good to Waste: Bij Too Good To Waste worden verse producten, zoals tomaten, vlak voor de uiterste houdbaarheidsdatum van de schappen gehaald en verwerkt tot lang houdbare producten zoals soep, sap, ijs of saus. Team Food: ontwikkelde het idee om te voorkomen dat nog eetbare voedingsmiddelen worden weggegooid. Jaarlijks wordt door Nederlandse supermarkten zo’n 600 miljoen euro aan nog bruikbare producten weggegooid, omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is.
Zo is er toch nog een beetje hoop op die betere wereld. Maar er is natuurlijk een nog veel betere: flinke gaarkeukens voor de hele wijk.
Van alls wat overblijft wordt de volgende dag weer wat gemaakt. Niks meer radijsjes zonder radijsloofsoep.
We moeten gewoon moeder heruitvinden. Maar dan voor een gezin van een paar honderd mensen!
Fotocredits: yellow book
Dit artikel afdrukken
Naar aanleiding van het onderzoek schreef De Morgen.be: De meest zichtbare impact komt van bewatering, bemesting en chemicaliën. Een doorsnee tuinsproeier verbruikt tot 1000 liter drinkwater per uur - het equivalent van wat een gezin met vier personen op een hele dag gebruikt. Dat prachtige gazon slaat weliswaar CO2 op, maar dat wordt ruimschoots teniet gedaan door de grasmaaier op benzine, die de helft meer CO2 uitstoot.
Dus dan het tuinieren maar aan de professionals overgelaten en 'lekker vers' gewoon uit de winkel halen? De Nederlandse supermarkten hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in logistieke en inkoopprocessen. Het aanbod van vers (groente, zuivel, brood) is inmiddels opgelopen tot ongeveer 45 procent van het aanbod in de supermarkt. Dat is meer dan in de landen om ons heen. Dat lijkt dus goed geregeld. Maar ook aan al dat 'vers' in de winkel blijkt een keerzijde te zitten. Er wordt heel veel weggegooid.
Toine Timmermans van Wageningen UR stelt dat wij in Nederland meer voedsel weggooien dan in landen waar de nadruk meer op lang houdbare producten ligt. Niet alleen de consument leest de uiterste houdbaarheidsdatum als een gebod, ook de supermarkten halen verse producten vóór het verlopen van de houd- baarheidsdatum uit de schappen. En dat terwijl er door de fabrikanten al veiligheidsmarges zijn ingebouwd en de werkelijke houdbaarheid ruimer is.
Gelukkig gloort daar nu een oplossing voor aan de horizon. Voedingsmiddelenindustriesite EVMI meldt dat Team Food: op 1 maart jl de Battle of the Cheetahs gewonnen heeft met hun idee Too Good to Waste: Bij Too Good To Waste worden verse producten, zoals tomaten, vlak voor de uiterste houdbaarheidsdatum van de schappen gehaald en verwerkt tot lang houdbare producten zoals soep, sap, ijs of saus. Team Food: ontwikkelde het idee om te voorkomen dat nog eetbare voedingsmiddelen worden weggegooid. Jaarlijks wordt door Nederlandse supermarkten zo’n 600 miljoen euro aan nog bruikbare producten weggegooid, omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is.
Zo is er toch nog een beetje hoop op die betere wereld. Maar er is natuurlijk een nog veel betere: flinke gaarkeukens voor de hele wijk.
Van alls wat overblijft wordt de volgende dag weer wat gemaakt. Niks meer radijsjes zonder radijsloofsoep.
We moeten gewoon moeder heruitvinden. Maar dan voor een gezin van een paar honderd mensen!
Fotocredits: yellow book
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Totaal irrelevant onderzoek. Als je een hobby wil mag dat toch of niet. Heeft niets met co2 duurzaamheid of voedselvraagstuk te maken.
Verbied dan alle privezwembaden, sauna's, tuinkabouters (je wilt niet weten hoeveel Co2 die uitstoten), visvijvers, molentjes. Kunne we op foodlog niet wat meer op essentiele thema's focussen.
Ik vrees dat gecentraliseerd modern moestuinieren met high tech middelen tot dezelfde type uitspraken leidt als de uitspraken over gazontuinieren.
Ha Flipse. Ik citeer: 'Dus dan het tuinieren maar aan de professionals overgelaten en 'lekker vers' gewoon uit de winkel halen?' Dit vers moet over groente gaan, en dus over moestuinieren.
Voor de rest ben ik het helemaal met je eens.
Dit artikel gaat mi helemaal niet over de moestuin maar over de siertuin. Je zou toch wel gek zijn je moestuin met allerhande chemische middelen te behandelen (daar hoef je geen freak voor te zijn) en een maaimachine heb je daar ook niet nodig. 15 minuten sproeien op het eind van de dag, als het echt nodig is. Verder mest en eigen compost. Goed roteringsplan maken en zaaien, planten en oogsten. Smakelijk!
Er gaan hier wel onderling verschillende dingen op een grote hoop. Een moestuin heeft zelden een gazon, een beetje moestuinder watert zo min mogelijk, op mijn tuin-met-zandbodem komt alleen koemest en compost van eigen maaksel. En wat kost een electrische maaimachine, CO2- gesproken?