Op 23 maart 2019 verlaat het Britse koninkrijk de Europese Unie en gaat op eigen kracht verder. Daarmee verlaten de Britten ook het complexe stelsel voedselwetten en regels dat ongeveer alles regelt, van babymelk tot genetisch gemodificeerd voedsel. Biologisch voedsel krijgt mogelijk geen erkenning meer op het continent. Boeren en exporteurs verkeren in onzekerheid zolang de EU en de Britse regering nog geen overeenkomst hebben gesloten. Door de veiligheid van de EU-regels te verlaten komt zelfs de export naar de Verenigde Staten in gevaar. De EU en de VS erkennen elkaars certificeringen, tussen Engeland en de VS bestaat die erkenning niet.

De regering in Londen weet uiteraard van de problemen maar een oplossing is nog niet voorhanden. Afgelopen maand heeft de EU de Britse voedselsector gewaarschuwd voor de juridische gevolgen van het vertrek. Nieuwe etikettering, verplichte herkomstvermelding van de ingrediënten, grenscontroles op die herkomst: de administratieve kosten zullen fors stijgen.
Nicholas Saphir, voorzitter van the Organic Milk Suppliers Cooperative, die meer dan 200 biologische melkboeren vertegenwoordigt, hoopt op een ‘overgangsovereenkomst’ die Groot-Brittannië de kans zou geven onafhankelijke handelsovereenkomsten te sluiten. Maar de Europese Unie stelt zich niet meegaand op. “Maart 2019 kan een groot probleem worden,” zegt Saphir. “Niet alleen voor biologische producten, maar voor alles wat onder een certificaat wordt gemaakt.”

De Britten exporteren voor bijna €25 miljard naar Europa, €5 miljard daarvan komt alleen van Schotse whisky: ruim €5 miljard.
Dit artikel afdrukken