De regering in Londen weet uiteraard van de problemen maar een oplossing is nog niet voorhanden. Afgelopen maand heeft de EU de Britse voedselsector gewaarschuwd voor de juridische gevolgen van het vertrek. Nieuwe etikettering, verplichte herkomstvermelding van de ingrediënten, grenscontroles op die herkomst: de administratieve kosten zullen fors stijgen.
Nicholas Saphir, voorzitter van the Organic Milk Suppliers Cooperative, die meer dan 200 biologische melkboeren vertegenwoordigt, hoopt op een ‘overgangsovereenkomst’ die Groot-Brittannië de kans zou geven onafhankelijke handelsovereenkomsten te sluiten. Maar de Europese Unie stelt zich niet meegaand op. “Maart 2019 kan een groot probleem worden,” zegt Saphir. “Niet alleen voor biologische producten, maar voor alles wat onder een certificaat wordt gemaakt.”
De Britten exporteren voor bijna €25 miljard naar Europa, €5 miljard daarvan komt alleen van Schotse whisky: ruim €5 miljard.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als ik mij niet vergis, geldt gewoon EU regelgeving, net als bio / organic foods uit Argentinië tot aan Vietnam.
In de Europese Verordening (EG) Nr. 834/2007 en de daaraan gekoppelde Verordening (EG) Nr. 889/2008 staan de regels voor biologisch produceren en de voorwaarden voor etikettering van biologische landbouwproducten en levensmiddelen.
Een ieder, die naar de EU BIO uit wil voeren, zal aan die wetgeving moeten voldoen, dus ook t.z.t. Britse bedrijven. Grote verschil: als NIET-EU staat heeft men niets meer te vertellen over die wetgeving, idem als alle andere. Ook zal men buiten het RASFF systeem gaan vallen en de inter-EU lidstaten controle, dus behandeld worden als niet-EU staat.
Maar... dat had iedere Brit kunnen weten, toen hij / zij in het stemhokje stond resp. thuisbleef. Dat de nodige politici daar niet op gewezen hebben... niet de eerste keer, dat incompetentie en (ver)zwijgen naderhand boven komt drijven. In NL hebben we ook twee van die Nexit-kampioenen.