Of er nu wel of niet nog op het laatste moment een handelsakkoord komt tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië, maakt voor de douane niet uit. Per 1 januari 2021 komt de brexit-overgangsperiode tot een einde en is Groot-Brittannië een 'ver land'. Voor verre landen gelden strenge regels op de invoer van bijvoorbeeld vlees en zuivelproducten.

Dat is pech voor de 87% van de 2 miljoen jaarlijkse reizigers naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland die iets leuks of lekkers mee naar huis nemen. De douane gaat steekproefsgewijs controleren, vertelt Ria Keijzer in het AD. "Als wij een stuk kaas aantreffen wordt iemand gevraagd een afstandsverklaring te tekenen. Het product gaat in een rode container en vervolgens naar een destructiebedrijf." Als iemand geen afstand wenst te doen, wordt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit gebeld. "Die keurt het product op kosten van de reiziger, dat kost al snel 250 euro. En het wordt altijd afgekeurd, want het is in een koffer niet geconditioneerd vervoerd. Bovendien zijn er geen exportpapieren.’’

Er gelden straks nog meer beperkingen: er mag nog maar 1 liter sterke drank belastingvrij worden meegebracht, en over aankopen boven de €430 moet je btw afrekenen. Check de gewijzigde regels, raadt de douane dan ook aan. Dat kan eenvoudig via www.wijsopreis, of de Douane Reizen app.
AD - Weekendje Londen? Stuk cheddar gaat op Schiphol bij de douane de afvalbak in
  • Deel
Druk af