Vooraanstaande Britse wetenschappers waarschuwen dat Groot-Brittannië afstevent op een voedselcrisis. De Britse overheid "faalt" door bij de Brexit-onderhandelingen de agrofoodsector niet mee te nemen. "De stilte omtrent de toekomst van het Britse voedsel sinds het Brexit-referendum is een verbijsterende daad van politieke onverantwoordelijkheid en zal als er geen actie wordt ondernomen tot chaos leiden", zeggen de onderzoekers in The Guardian.

In hun rapport presenteren de onderzoekers een lijst met 16 pijnpunten die de regering verontachtzaamt in de Brexit-onderhandelingen. Zonder actie of beleid, 'slaapwandelt' de regering voedselonzekerheid tegemoet. Zo zullen de prijzen van Brits voedsel met meer dan 20% kunnen gaan stijgen, komt de voedselzekerheid in gevaar en zullen er tekorten ontstaan. Groot-Brittannië produceert 54-61% van zijn voedsel in eigen land en importeert 31% uit de EU. Ook verontrustend is dat de arbeidsmarkt in de voedselproductie voor een derde uit niet-Britten bestaat.

Eerder publiceerde Foodlog al over de becijfering die accountantskantoor KPMG maakte van de mogelijke voedselprijsstijging bij een vechtscheiding rond Brexit.
The Guardian - UK 'sleepwalking' into food insecurity after Brexit, academics say
  • Deel
Druk af