Kinderen worden ziek van de ‘gezonde’ eetideeën van de Voedselzandloper en anticarb goeroes. Dat beweerde kinderarts Sandra Schrama afgelopen weekend. Een paar dagen eerder bleek bladenmaker Linda de Mol samen met journalist Teun van de Keuken de tijd van vogelzaad voor mensen definitief voorbij te vinden. ‘Rot op met je Chiazaad’, zegt Linda pontificaal op haar cover.

Zijn we daarmee terug bij het patatje mayo, waarmee Linda zich uitdagend laat afbeelden? Schrama blijkt vooral geen probleem te hebben met af en toe een patatje. Toeval? Van de Keuken brandde de op kinderen gerichte snack- en suikermarketing van de voedingsmiddelenindustrie tot op de grond toe af in De Monitor.

Ook de Amsterdamse food hipsters weten het: weg met de ‘Quinaokutjes’, doe gewoon, eet een pieper. Het filmpje werd geproduceerd door Youth Food Movement-oprichter Samuel Levie en zijn vrienden.

Terug naar het Voedingscentrum of op naar het Nieuwe Normaal?
Dat begint te klinken naar het tot voor kort verguisde Voedingscentrum dat bij monde van Stephan Peters verklaarde: weg met al die goeroeboeken. Dieetdokter Frank – die nota bene jarenlang vocht voor low carb - steunt die gedachte.

Nee, zegt de alternatieve Hormoonfactorman Ralph Moorman, daarmee gooi je het kind met het badwater weg. In de Linda ging hij zelfs zover dat zijn voedingsadviezen mensen met MS weer uit hun rolstoel krijgen. Dokters en het Voedingscentrum trokken hun wenkbrauwen op. Op Foodlog windt inmiddels paleojournalist Melchior Meijer zich op. Volgens hem is het allemaal een misvatting. Dokters en diëtisten zouden eindelijk eens moeten gaan begrijpen dat ze zich met biologie bezighouden. Dan zouden ze vanzelf heel ander onderzoek gaan doen én heel anders gaan behandelen.

Leven we in een dolgedraaide mediawereld waarin we ziek en bedrogen worden door de gezondheidsnieuwlichterij? Gaan we terug naar het patatje met en toch maar een beetje kidsmarketing en komt het dan goed? Of komen we tot een Nieuw Normaal, over al die vermoeiende hypes heen?

Lagerhuisdebat met hoofdrolspelers en publiek
In het kader van de tentoonstelling FOODTOPIA in Museum Boerhaave in Leiden organiseert Foodlog op 18 maart een debat in Lagerhuisopstelling. De hoofdrolspelers in de inmiddels al jaren onderhuids spelende strijd tussen oud- en nieuwlichters krijgen het woord: van Voedingscentrum en wetenschappers tot de nu opeens verguisde ‘goeroes’.

Dick Veerman voelt hen aan de tand en confronteert hen met elkaars argumenten. Ook het publiek krijgt de gelegenheid vragen te stellen. Het stemt – zoals in het Lagerhuis – met de voeten, gejuich en boe-geroep.

Locatie: Museum Boerhaave, Leiden
Datum: 18 maart
Tijd: 20.00 - 21.45u, na-borrel tot 22.30u (zaal en Foodtopia tentoonstelling open vanaf 19:00 uur)
Entree: Entreeprijs: € 10,00 (op vertoon van studentenpas € 5 en gratis voor Foodlog-Friends)
Aanmelden: op de site van museum Boerhaave. Wie het eerst komt, die het eerst maalt!
LET OP: inschrijven via Boerhaave kan niet meer, mail de redactie als je toch wilt deelnemen, zie opmerking #3 hieronder
Dit artikel afdrukken