Samen met Yvonne van der Schouw, hoogleraar Epidemiologie bij het UMCU, en Martin Dijst, hoogleraar Sociale Geografie, wil De Ridder gezond eten gemakkelijker maken. Daartoe hebben de drie FutureFoodonderzoekers een projectidee ingediend bij ZonMW: Food in Motion.
Ziekten
Het probleem is overbekend: ook in Nederland kampt een groeiend aantal mensen met overgewicht. Van der Schouw: “En overgewicht is een belangrijke determinant voor het ontstaan van allerlei ziekten. Diabetes, kanker, hart- en vaatziekten. Om dat alles tegen te gaan, moeten we het probleem bij de wortel aanpakken: het eetgedrag.”
GPS
Om dat gedrag te veranderen, richten de onderzoekers zich niet op het gangbare ‘wat’ en ‘hoeveel’ mensen eten, maar ‘waar’ en ‘wanneer’. De Ridder: “We leven in een obesegene omgeving: altijd en overal is er goedkoop, ongezond, calorierijk voedsel voorhanden. Maar waar en wanneer kopen mensen dit?” Voer voor Martin Dijst, die bij Geowetenschappen regelmatig mobilliteitsonderzoek verricht: “Met GPS kunnen we het activiteiten- en verplaatsingspatroon van mensen achterhalen. We weten dan waar iemand zich in tijd en ruimte bevindt, en wat hij daar doet. In dit geval: op welk tijdstip en op welke plek nuttigen mensen een snack?”
Onderweg
Food in Motion richt zich in beginsel op de mobiele Utrechter. De Ridder: “Denk aan mensen die onderweg zijn naar werk, die hun kinderen naar school brengen of die gaan winkelen in de binnenstad. We weten dat mensen onderweg aan meer voedselverleidingen worden blootgesteld, en ook daadwerkelijk meer eten.” Als de plekken en tijdstippen bekend zijn, zal de nog te ontwikkelen snackkar ingezet worden. Hoe die eruit komt te zien, wat er precies aangeboden gaat worden, en hoe de medewerkers van de kar te werk zullen gaan, is nog nader in te vullen.
Frikandelpersoon
De invulling van de snackkar is vooralsnog wat ongewis, dat is het achterliggende doel van het project allerminst: het eetgedrag van mensen blijvend veranderen. De Ridder: “Nu zijn er nog teveel mensen die ongezond eten en zeggen: ‘Gezonde snacks? Niets voor mij; ik ben meer een frikandelpersoon.’ Door gezonde snacks op cruciale plekken en op cruciale momenten op de dag aan te bieden, hopen we dat gezonde snacks gewoner worden. Of nog beter: een gewoonte.”
Fotocredits: 'Garden Fresh carrots', Oakley Originals
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Denise de Ridder kent de geschiedenis niet.
Zo’n 40 jaar geleden trof je op ieder feestje naast de zoute pinda’s, kaas, worst en bitterballen, opeens bordjes met plakjes en stukjes wortel, bleekselderij, komkommer en bloemkool aan. En allerhande kommetjes met dipsausjes want anders was het helemaal niet te pruimen.
Het ongezonde was fluks verzwolgen. Het gezonde was aan het eind van het feest verpieterd en verdween met de dipsaus in de vuilbak.
Deze manie duurde gelukkig maar kort.
"De invulling van de snackkar is vooralsnog wat ongewis", was 1 april niet vorige week? Die hoogleraren toch, altijd in voor een grap. Of subsidie. Wat doorzichtig.
Benauwd is het goede woord!!
Om het benauwd van te krijgen. Helemaal de GPS er bij halen om het verplaatsingspatroon en gedrag (?) van mensen in kaart te brengen.
Hoeft niet, wetenschap. Rij een karretje wortels naar een tankstation langs de grote weg en kijk wat gebeurt: niemand wil een wortel, iedereen neemt een Mars of een warm ding.
Waar ik van schrik: wetenschappelijk onderzoekers vinden zogenoemd graasgedrag al gewoon. Iedereen eet elk kwartier van de dag iets. Dan maar op elke hoek van de straat worteltjes aanbieden in plaats van nuggets.
Maar niet het aanbod moet veranderen (ja ook, nee, ja ik bedoel) maar gedrag.
Twee keer per dag iets eten. Drie keer bij zwaar werk. Tussendoor is fnuikend.