De Amerikaanse kredietverstrekker voor persoonlijke leningen NetCredit zocht uit in welk land de inwoners het duurst uit zijn voor het bestrijden van een koutje. Ze gingen uit van 6 dagen verkoudheidsmedicijnen en hoestsiroop.

Cubanen blijken wereldwijd het meeste geld kwijt te zijn aan zo'n 6-dagen kuurtje, €28,94 maar liefst. Dat heeft te maken met het handelsembargo van de Verenigde Staten, dat medicijnen schaars en duur maakt. Cuba kan juist bogen op een robuust gezondheidszorgsysteem waar preventie centraal staat, met een levensverwachting die hetzelfde is als voor de VS maar slechts 4% van de kosten vraagt. In Guyana ben je bij een verkoudheid het goedkoopst uit, daar betaal je slechts €0,25. De Verenigde Staten staan met een prijskaartje van €19,10 wereldwijd op de 13e plek.

In Europa blijkt Armenië met €25,62 het duurste land te zijn voor verkoudheidsmedicatie. Hoewel Armenië geografisch gezien in Azië ligt, beschouwt dat land zich als Europees. Het is ook lid van de Europese Raad. Vind je dat Armenië niet bij Europa hoort, dan is Roemenië het duurste Europese land met €23,62 voor een zesdaags kuurtje.

In Nederland is verkoudheidsmedicatie een stuk goedkoper (€13,46). Naar Duitsland gaan om goedkoper uit te zijn, loont enigszins (€12,63). België kan je beter links laten liggen (€16,82). Wil je in Europa echt goedkoop uit zijn, moet je in Tsjechië (€7,45) of Frankrijk (€8,10) zijn. Verkoudheidsmedicatie is ook in het Verenigd Koninkrijk relatief goed betaalbaar (€9,74), vooral dankzij het feit dat Britse supermarkten eigen huismerkmiddelen gebruiken als goedkope lokkertjes.

En wil je helemaal goedkoop uit zijn, dan laat je de hoestsiroop en verkoudheidsmedicatie gewoon zitten. Andere huismiddeltjes zijn minstens zo effectief, om maar te zwijgen over kippensoep.
Dit artikel afdrukken