Nederland wordt alweer 6 weken geplaagd door een griepepidemie. Ook al weten we dat een verkoudheid vanzelf over gaat en dat griep moet uitzieken, zoeken we toch naar tips om van die zere keel en verstopte neus af te komen. MedicalDaily heeft nog wat extra - al dan niet beproefde - huismiddeltjes die we niet beschreven in ons stukje uit 2014.

Gember
Gember helpt bij een verstopte neus en druk op de voorhoofdsholten. Maak bijvoorbeeld gemberthee. In gember zit gingerol, een aromatische verbinding die gember zijn scherpe smaak geeft. Gingerol helpt de ontsteking in het neusslijmvlies te verminderen waardoor je meer lucht krijgt. Het 'hete smaakje' van gember helpt ook vastzittend slijm in je ademhalingswegen losser te maken. Er zijn nog een paar voordelen aan zo'n lekkere kop gemberthee: je krijgt weer wat extra vocht binnen en de aromatische stoom is een probaat middel bij een verstopt hoofd.

Knoflook
Knoflook staat bekend om antibacteriële en antivirale eigenschappen. In 2014 onderzocht een Cochrane-review, een vergelijkende metastudie, de effectiviteit van knoflook bij verkoudheid. Daaruit kwam naar voren dat in ieder geval in één studie (met 146 proefpersonen) de knoflook-eters minder vaak en minder erg verkouden waren. Bang voor geuroverlast? Neem dan knoflook in de vorm van een supplement.

Vitamine C
Vitamine C helpt niet direct bij een verkoudheid, maar versterkt wel je immuunsysteem, zodat je lichaam een verkoudheid of griepje sneller te boven zal komen. Eet groente en fruit met veel vitamine C, niet alleen sinaasappels maar ook bijvoorbeeld kiwi's en groenten zoals boerenkool en rode paprika's.

Zout
Een verstopte neus en zere keel hebben zeker baat bij gorgelen met zout water, volgens een studie uit 2005. Zout water doet de slijmvliezen slinken en werkt slijmoplossend in de keel. Infecties van de bovenste luchtwegen krijgen minder kans.

Honing
Ook honing heeft antibacteriële eigenschappen en kent medicinale toepassingen. Los honing op in warm water (of in de gemberthee) en je hebt een instant-keelverzachter.

Chocolade
Chocolade bevat theobromine, een stof waarvan is aangetoond dat deze effectief de hoestreflex onderdrukt. Theobromine zou zelfs nog effectiever zijn dan het veel voorgeschreven codeïne.

Ik zie het ideale recept voor me: iedere 2 uur een kop hete gemberthee met honing, tussendoor steeds een stukje chocolade, voor mijn lunch en avondeten gewokte boerenkool, paprika of broccoli met knoflook en voor het slapengaan nog even gorgelen met zout water.
Vertel maar: hielp dit recept?

Dit artikel afdrukken