1
Fotocredits: Sirop toux, Warp3, via Wikimedia, CC-BY-SA-3.0

Flash GezondheidHoestdrank bevat meer alcohol dan een biertje

Voor veel ouders is een slokje bier of wijn voor de kleuter echt not done. Maar een slokje hoestdrank vinden ze geen probleem. Toch kan hoestdrank wel twee keer zoveel alcohol bevatten als een biertje, blijkt uit onderzoek.

De Belgische Hoge Gezondheidsraad waarschuwt dat er in ‘gezonde bereidingen’, ook die voor kinderen zoals homeopathische geneesmiddelen, alcohol kan zitten. Niet duidelijk is hoeveel en hoeveel daarvan de consument per keer binnenkrijgt. De alcohol kan gebruikt zijn als hulpstof, als oplosmiddel, als conserveermiddel, of zelfs zonder geldige reden, schrijft Het Laatste Nieuws. Alcoholische dranken zijn in Nederland en België bij wet verplicht hun alcoholgehalte aan te geven, maar voedingssupplementen in vloeibare vorm vallen niet onder die categorie.

De Hoge Gezondheidsraad merkt op dat er zelfs middelen op de markt zijn die cognac bevatten, zoals bijvoorbeeld bachbloesems. Deze bevatten 40% alcohol en lijken erg op sterke drank.

Pas als duidelijk is hoeveel alcohol een product bevat, kunnen gezondheidsexperts uitwijzen hoe schadelijk het product echt is en of het – ondanks de alcohol – voordelen kan bieden voor kinderen.

Helemaal voorkomen dat kinderen alcohol binnenkrijgen is bijna onmogelijk. Alcohol zit ook in geringe mate in (vergiste) vruchtensappen, yoghurt of gistend fruit (zoals bruine bananen).

De Standaard - Een pintje is verboden voor kinderen, hoestsiroop met alcohol mag wel , 30 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #1
  • 2 jul '23
  • 5:35

Wij kregen als kind Tai Ginseng van onze moeder, wat zo'n 20% alcohol bevatte. En gezond dat dit was!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.