Stad en platteland hebben elkaar namelijk nodig, zegt de natuurorganisatie op de website bij de lancering van Rotterdam de boer op! Enerzijds heeft de biodiversiteit in Nederland de afgelopen decennia sterk te lijden gehad als gevolg van versnippering door verstedelijking en infrastructuur, vermesting door stikstof en verdroging door ontwatering. Kruidenrijke graslanden - met een rijkdom aan bloemen, wilde bijen en vogels -worden schaars. Anderzijds is het ook met de waardering voor het harde werk van de Nederlandse boeren droevig gesteld. Kende vroeger iedereen nog wel een boer in zijn directe omgeving, tegenwoordig weet de stadsbewoner het platteland niet meer te vinden. Bovendien groeit de maatschappelijke kritiek op de landbouw en missen boeren het vertrouwen dat de consument bereid is een eerlijke prijs te betalen voor duurzaam geproduceerd voedsel uit de regio.
Ideale proeftuin
Om dat tij te keren, wil Natuurmonumenten een 'droom' realiseren voor de toekomst van het landschap en het boerenbedrijf in Nederland: een eerlijke prijs voor een goed product met respect voor natuur en landschap. In Rotterdam vond Natuurmonumenten de ideale proeftuin: één van de meest verstedelijkte gebieden van Nederland, omringd door een wereldhaven, industrie en infrastructuur. Een regio waar de natuur onder druk staat. "Tegelijkertijd biedt de regio volop kansen, door de grote hoeveelheid consumenten en de ondernemersmentaliteit van de Rotterdammer," aldus de organisatie in Nieuwe Oogst.
Ik ken een tomatenteler die me vertelde dat hij z’n oogst makkelijker naar Italië exporteert dan dat hij die tomaten in een winkel om de hoek krijgtDe Nationale Postcode Loterij bleek voor de aanpak te porren en gaf Natuurmonumenten €5 miljoen om de komende 6 jaar een meer natuurinclusief businessmodel te ontwikkelen voor boeren en andere ondernemers in de voedselketen en duizenden burgers te laten investeren in het eten op hun bord. Het is de bedoeling dat het geld als startkapitaal gebruikt wordt voor een 'Rotterdams Transitiefonds' dat boeren in de regio ondersteunt met hun plannen. Hoeveel geld er in dat fonds komt en wie er nog meer zullen bijdragen, is nog onduidelijk.
'Stad en ommeland verbinden'
In het AD vertelt biologische boer Arie van den Berg voor welke uitdaging hij staat: hoe vindt hij in hartje stad klanten voor zijn kaas? "Dat is al moeilijker dan je denkt’’, zegt Van den Berg. "Ik ken een tomatenteler die me vertelde dat hij z’n oogst makkelijker naar Italië exporteert dan dat hij die tomaten in een winkel om de hoek krijgt. Als ik de kaas en melk rechtstreeks vanuit mijn bedrijf naar Rotterdam kan brengen, compenseert dat voor de hogere prijs van biologische producten.’’
Volgens Natuurmonumenten staan er diverse concrete projecten op stapel, zoals het realiseren van meer Herenboerderijen rond Rotterdam en het verder uitbouwen van de marktpositie van korteketeninitiatief Rechtstreex. Het aanleggen van voedselbossen. Picnic gaat onder een nieuw lokaal label de producten van de deelnemende boeren verkopen en samen met de Rabobank wordt het 'gestapeld belonen' opgeschaald. "Zo werken we tegelijkertijd aan meer biodiversiteit en een betere boterham voor de boer," aldus Natuurmonumenten.
'Inspiratie'
Het initiatief kan de goedkeuring wegdragen van demissionair minister van Landbouw Carola Schouten, die het een "mooi praktijkvoorbeeld" noemt van haar visie op kringlooplandbouw: "Het brengt de boer en de Randstad dichter bij elkaar. Dat ondersteun ik graag." Overigens zonder dat die steun zich vertaalt in een financiële bijdrage, schrijft het AD.
Er zijn nog geen plannen voor soortgelijke projecten in andere delen van het land, maar wel hoopt Natuurmonumenten 'een inspiratie' te zijn voor andere grote steden in Nederland, en zelfs Europa en de rest van de wereld. Rond Rotterdam boeren zo'n achthonderd agrarische ondernemers.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#15 Harm, kritiek is goed, belangrijk, maar ik vind dat kritiek bij dit soort initiatieven moet bijdragen om initiatieven vooruit te trekken, beter te maken, in plaats van neer te halen. Ik weet ook wel dat zo'n initiatief weinig relevant is mbt export. En wat is er mis met zaken positief voorstellen? Ik ken geen ondernemers die het anders doen. Dit soort init zijn belangrijk omdat het kan leiden tot verbeteringen, je leeervan. Bovendien, er zit toch geen kritiek aan boeren in? Het is juist op de consument gericht. #11 Dick, op zich heb je gelijk met concrete doelen formuleren. Maar de grootste uitdaging zit in burgers bereid maken om meer te gaan betalen voor producten met een toegevoegde waarde. Precieze doelen doen er veel minder toe. Een voorbeeld uit andere hoek: inzaaien van kruidenrijke randen. Vaak gebeurt dat met pretpakketten, exotische soorten. Ecologen halen hun neus op, branden het af, boeren daardoor boos. Ik ken drie gebieden waar juist door er mee te beginnen, na een paar jaar ook een vervolgstap kon worden gezet: inzaaien van betere mengsels. Omdat boeren en burgers in gesprek kwamen, boeren waardering kregen, enz. De crux is dus dat dit zonder die eerste stap te zetten niet was gelukt. Small steps. En het is al heel wat concreter dan de vage omschrijving van kringlooplandbouw van LNV. Die vergelijk ik met een donszak. Je kan er tegen aan stompen, maar hij veert slap weer terug, je laat geen indruk achter. Dit Rdamse plan is een stuk concreter, met kritiek kun je dat wel helpen beter te maken, in plaats van te beginnen over de postcodeloterij enz.
Nou Jaap #9 , mooi woord, gedroeftoeter, maar jouw reactie is ook heel kenmerkend.
We mogen toch best een beetje kritisch zijn. Streek producten produceren is toch niet nieuw ? Ik ben daar al 20 jaar meer of minder actief mee in aanraking geweest. Biologisch, natuurinclusief produceren is toch ook niet nieuw. Ik ben daar zelf actief in geweest, en eet veel biologisch.
Om nu weg te lopen met het concept Herenboeren; lijkt het je handig om met 200 gezinnen het beleid van 20 hectare uit te stippelen. Zo niet, is het anders dan CSA, is het anders dan de Odin tas.
Waar ik me aan erger, dat het als nieuw wordt geschetst, en dat het nu al een succes lijkt. Zoals eerder gezegd, over 6 - 10 jaar evalueren, en dan met het succes naar buiten komen, dat lijkt me goed.
Ook ik ben bezorgd over de kwaliteit van de biodiversiteit. Maar ik weiger daarvan de oorzaak bij de boeren te leggen. Het gebrek aan realiteitszin van jouw organisatie, de burgers, consumenten en politici, daar ligt het probleem. Partijen die het woord kringloop in de mond nemen, maar tegelijk onze voedsel producenten bloot stellen aan de wereldmarkt horen daar ook bij.
Het woord kringloop is genoemd. Kun je me aub uitleggen hoe je de kringloop voor je ziet ? Hoe worden die tuinen van mest voorzien ? Kunstmest ? Als je geen kringloop kunt schetsen, laten we het dan ook niet zo noemen.
Dan de scepsis over die 5 miljoen. Alle deelnemers aan dit log hebben vast al diverse projecten, met heel veel publiek geld, meegemaakt. Dan is het toch terecht om te vragen hoe de begroting eruit ziet. Een goede reactie op wat #14 vraagt zou dan een begroting zijn.
Tenslotte, het is passend om niet te schermen met die hectare toeslag. dat geldt niet voor iedereen, en bovendien, elke hectare natuur kost de maatschappij ook minstens 1000 euro per jaar.
Afrondend, ik gun de partijen best wat geld. Vooral om 200 burgers kennis te laten maken met het gezamenlijk werken in een tuin om hun voedsel te produceren. Dat kan helpen. Maar toevallig heb ik het financiële gedeelte op de website van de Herenboeren gelezen en ik weiger dit concept te scharen onder kringloop landbouw. En inzicht in een begroting is altijd verhelderend. Ik zeg altijd: laat mij een begroting zien, en ik begrijp het project.
Waar gaat die € 5 miljoen concreet aan besteed worden? Gaat dat naar de deelnemende boeren of gaat dat op aan PR. De zaak zal toch wel op een of andere manier met advertenties, brochures, billboards, vlaggen e.d. bekend moeten worden gemaakt. Het lijkt er op dat het een prachtig project is voor reclamemakers. Of boer en consument er iets mee op schieten is nog maar de vraag.
#11 Dick
Het is niet alleen die beste man die orakelt over kringlooplandbouw maar ook de partijleider in het verkiezingsdebat van RTL en op andere gelegenheden. En niet alleen zij maar ook andere partijen zonder concreet te worden.
En op dat soort lieden worden wij geacht op 17 maart een stem uit te brengen. Mijn stem gaat in ieder geval niet naar zoveel knullig onbenul.
En om over het initiatief iets te zeggen ik evalueer wel over 5 jaar. Ik ken hier in de buurt voldoende voorbeelden van dergelijke Fata Morganas die maar een paar jaar geduurd hebben.
Alles gaat met vallen en opstaan. Alleen vinden we dat een eng idee. Daarom hebben we 'beleid' of 'plan' verzonnen. Daarmee lijkt het of we garanties voor de toekomst kunnen krijgen. We doen echter maar wat en dat heeft goede en minder goede kanten. En die minder goede proberen we dan weer met vallen en opstaan te verbeteren.
25 jaar Stichting Doen, heeft de wereld niet veranderd, maar dat was ook niet de bedoeling.