Dat blijkt uit het Europees Terrasonderzoek 2023 van Van Spronsen & Partners. Het horeca-adviesbureau maakte de prijzen op bij diverse restaurants en cafés op de bekendste terrasplekken in Europese hoofdsteden en vergeleek ze met de resultaten van 2018. Van de Place du Têrtre in Parijs en de Nyhavn promenade in Kopenhagen tot aan het Stare Miasto in Warschau en Staroměstské náměstí in Praag.

De duurste terrasstad in Europa is Oslo, daar betaal je voor hetzelfde rondje gemiddeld €69,91. Samen met Kopenhagen en Stockholm spannen de hoofdsteden van 3 Scandinavische landen de kroon. De beste plek voor een rondje blijft Oost-Europa. Net als in 2018 is Boedapest het voordeligste terrasland met €23,72 voor het 'Van Spronsen-rondje'. In vergelijking met Oslo ben je bijna 3 keer zo voordelig uit. In vergelijking met andere Europese steden behoort Amsterdam met plek 10 tot de middenmoot. In Nederland is Amsterdam al jarenlang aanvoerder van de het Nederlands Terrasonderzoek. In het laatste onderzoek uit 2021 kostte het 'Van Spronsen-dienblad' in Amsterdam nog €36,60. Woerden kwam toen het voordeligst uit de steekproef met €24 voor het rondje.

Terraskoopkracht
Het horeca-adviesbureau keek ook naar het aantal rondjes dat inwoners in de desbetreffende stad wekelijks kunnen geven, de zogeheten ‘terraskoopkracht’. Dat berekenen ze door het gemiddeld besteedbaar inkomen in het land af te zetten tegen de terrasprijzen. Lissabon & Zagreb zijn de steden met de laagste terraskoopkracht met gemiddeld 8 rondjes per week die inwoners kunnen bestellen. Bern heeft net als in 2018 de hoogste terraskoopkracht met gemiddeld 26 rondjes per week. In eigen land kunnen er 19 rondjes per week besteld worden, ruim 2 rondjes meer dan in 2018. Daarmee staat Amsterdam op de derde plek en "is een relatief goedkope terrasstad", schrijft Van Spronsen. De gemiddelde Europese terraskoopkracht ligt op 14 rondjes per week.

Europees terrasonderzoek 2023 - Van spronsen & partners
Fotocredits: Europees terrasonderzoek 2023 Van Spronsen & Partners
Dit artikel afdrukken