Het debat over melk- en melkprodukten woedt snel voort. De lobby tegen melk heeft de overhand vanwege de duidelijk negatieve effecten van melk. Afgelopen week berichtte ik over een onderzoek van Purdue University dat aantoont dat vrouwen afvallen door het eten van melkprodukten. Ook Deens onderzoek lijkt dit positieve nieuws over melk te ondersteunen.
In het jongste nummer van de American Journal of Clinical Nutrition (Vol. 83, No. 1, pp. 18-23) worden de resultaten gepubliceerd van een onderzoek aan Koninklijke Veterinaire en Landbouw Universiteit van Frederiksberg.

Het onderzoek had te doelen te bepalen of melk danwel de calcium in melk zorgt voor een betere gewichtscontrole.

De Denen, onder leiding van Janne Lorenzen, vermoeden dat het méér is dan alleen calcium. Lorenzen schrijft: “It is possible that the effect of calcium on the body is only excerted if it is ingested as part of a meal, or the effect may be due to other ingredients in dairy products.”

Het onderzoek werd dubbel-blind uitgevoerd onder 110 jonge meisjes. Ze kregen dagelijks 500 mg calcium óf een placebo. De resultaten laten zien dat een hoge intake van calcium zorgt voor een lager percentage lichaamsvet. Toch bleek een jaar na het nemen van de calcium- supplementen de calcium alléén geen effect te hebben op gewicht, vetmassa of lengte .

Lorenzen geeft aan nog steeds niet te weten waarom dit gebeurt, maar ziet voldoende aanleiding om te verwonderstellen dat het goede in melk door meer wordt bepaald dan alleen de calciumbestanddelen.
Het vermoeden bestond dat calcium een invloed had op bepaalde hormoonspiegels in die ervoor zouden zorgen dat vetmassa wordt verbrand.

De melkindustrie is uiteraard blij met dit soort onderzoek en maakt al een tijdje gebruik van het 'afval-argument' om meer melk te verkopen. Toch blijft Lorenzen voorzichtig: verder onderzoek is nodig.

Je zou bijna denken: zouden die Fransen - met hun French paradox: veel wijn en toch gezond én niet dik - óók gelijk hebben met hun kaas aan het einde van de maaltijd?

bron: American Journal of Clinical Nutrition
Dit artikel afdrukken