De Britse Food Standards Agency (FSA) meldt in een rapport dat er jaarlijks een half miljoen mensen ziek worden van hun eten. Meer dan de helft daarvan wordt veroorzaakt door Campylobacter: 280.000 ziektegevallen. Het merendeel daarvan, 244.000 ziektegevallen, is van kip of ander pluimveevlees afkomstig. De FSA zegt naar aanleiding van het rapport: "We hebben recent onze Campylobacter strategie herzien en moeten nu, samen met de industrie, doorpakken om de oplossingen te vinden die moeten voorkomen dat zoveel mensen ziek worden", citeert Foodsafety Magazine de FSA-topman.

De FSA laat ook weten dat als het aantal ziektegevallen door onbekende pathogenen wordt meegeteld, het aantal voedselvergiftigingen gemakkelijk tot boven het miljoen gevallen per jaar kan oplopen.

Na Campylobacter veroorzaken Clostridium perfringens (80.000 gevallen) en norovirussen (74.000 gevallen) de meeste voedselvergiftigingen, terwijl Salmonella verantwoordelijk blijkt voor de meeste ziekenhuisopnames (2.500 per jaar). En na gevogelte zorgt 'vers' - groenten, fruit, noten en zaden - voor de meeste ziektegevallen: 48.000, op de voet gevolgd door rund- en lamsvlees die voor 43.000 zieken zorgen.
Dit artikel afdrukken