Dat vindt de Britse voedselwaakhond Food Standards Agency (FSA) in de nieuwe campagne ‘Go for Gold’. Brood, aardappels en andere koolhydraatrijke producten die gebakken of geroosterd worden, moeten na de bereiding goudgeel van kleur zijn. Als het te bruin wordt gebakken, ontstaat acrylamide. Die stof blijkt kankerverwekkend bij dieren. Een aantal experts verwacht dat ook mensen er gevoelig voor zijn. De FSA raadt mensen aan om te variëren in hun voedingspatroon, te kiezen voor minder bruinerende bereidingswijzen en instructies op de verpakking goed op te volgen, om zo de aanmaak van acrylamide laag te houden.
The Guardian - Roast potatoes and toast that's a bit too brown may cause cancer, say authorities
Lees ook
-
1
+Bijt gerust in een krokant korstje, risico acrylamide is beperkt 10 okt 2018
-
7
+Leefstijlaanpassingen kunnen bijna 40% Britse kankergevallen voorkomen 23 mrt 2018
-
2
+Minder campylobacter, maar meer antibioticaresistente bacteriën op Britse kip 17 jan 2018
-
0
+Helft Britten zet minder dan 2.000 stappen 30 mei 2017
- 0 ‘Voorverpakte sla ideale voedingsbodem voor Salmonella’ 19 nov 2016
- 3 ‘In VK jaarlijks 18.000 kankergevallen door obesitas’ 10 sep 2016
- 1 9.500 overtredingen in Britse slachthuizen in 2 jaar 29 aug 2016
- 14 Diepvries wapen tegen voedselverspilling 7 jul 2016
- 1 Britse FSA wil verkopers van besmette kip bekend maken 26 nov 2014
- 0 Paarden-DNA aangetroffen in blikjes rundvlees 6 nov 2013
When it’s brown flush it down.
Niet ter verdediging van (geroosterd) brood of gebakken zetmeel producten maar nuance ontbreekt duidelijk, want “There are currently no cancer types for which there is clearly an increased risk related to acrylamide intake.”
Via Dr Zoe Harcombe, PhD.
Echter, het stofje waar we het over hebben, Acrylamide, is wellicht op andere manieren schadelijk:
Acrylamide exposure impairs blood-cerebrospinal fluid barrier function
Via onderzoeker George Henderson
Aliëtte Jonkers maakte ons er onmiddellijk op attent: het centrum voor risico en bewijs-communicatie van de universiteit van Cambridge vindt het risico overdreven en de campagne niet correct.
De FSA is niettemin een heel officiële overheidsinstantie. Wat kun je nog geloven en wie moet je geloven?
Is het dan echt niet mogelijk om daar duidelijker en correcter over te communiceren?