Dat staat in de nieuwe editie van het rapport The State of Food Security and Nutrition in the World van de Verenigde Naties. In totaal leden er 815 miljoen mensen, 11% van de totale wereldbevolking, honger. Dit zijn 38 miljoen mensen meer dan een jaar eerder.

Kinderen
Honger beïnvloedt de ontwikkeling van kinderen. Wereldwijd zijn ongeveer 155 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar te klein voor hun leeftijd; 52 miljoen kinderen zijn te licht voor hun lengte. Het rapport meldt dat de groeiachterstand nog niet is toegenomen, maar dat dit in bepaalde regio’s wel te verwachten is.

Oorzaak en aanpak
De onderzoekers wijten de toegenomen honger voornamelijk aan meer gewelddadige conflicten en klimaatsverandering. 489 miljoen van de 815 miljoen mensen met honger leeft in een conflictgebied. Periodes van droogte, overstromingen en stormen verwoesten gewassen en ook beïnvloedt klimaatverandering de opbrengst en voedingswaarden van gewassen. De onderzoekers zeggen dat de wereld voedselonzekerheid en ondervoeding in conflictgebieden niet ‘normaal’ mag vinden en accepteren. Daarom bepleiten ze bemiddeling bij zich opbouwende conflicten en directe humanitaire hulp met als doel langdurige vrede.

Obesitas
Naast honger komt ook obesitas vaker voor. Volwassenen in alle delen van de wereld zijn dikker geworden. In totaal lijden er meer volwassenen aan obesitas (614 miljoen mensen, 13% van alle volwassenen ter wereld) dan aan honger. Ook telt de wereld al 41 miljoen obese kinderen, dat is 6% van de kinderen onder de 5 jaar. De oorzaken die het rapport hiervoor noemt, zijn veranderde eetgewoontes, een meer zittende levensstijl en economische achteruitgang. In sommige landen komen zowel ondervoeding bij kinderen als obesitas bij volwassenen veel voor. De onderzoekers roepen daarom op tot landgerelateerde maatregelen om alle vormen van ondervoeding tegen te gaan.
Dit artikel afdrukken