Kinderen
Honger beïnvloedt de ontwikkeling van kinderen. Wereldwijd zijn ongeveer 155 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar te klein voor hun leeftijd; 52 miljoen kinderen zijn te licht voor hun lengte. Het rapport meldt dat de groeiachterstand nog niet is toegenomen, maar dat dit in bepaalde regio’s wel te verwachten is.
Oorzaak en aanpak
De onderzoekers wijten de toegenomen honger voornamelijk aan meer gewelddadige conflicten en klimaatsverandering. 489 miljoen van de 815 miljoen mensen met honger leeft in een conflictgebied. Periodes van droogte, overstromingen en stormen verwoesten gewassen en ook beïnvloedt klimaatverandering de opbrengst en voedingswaarden van gewassen. De onderzoekers zeggen dat de wereld voedselonzekerheid en ondervoeding in conflictgebieden niet ‘normaal’ mag vinden en accepteren. Daarom bepleiten ze bemiddeling bij zich opbouwende conflicten en directe humanitaire hulp met als doel langdurige vrede.
Obesitas
Naast honger komt ook obesitas vaker voor. Volwassenen in alle delen van de wereld zijn dikker geworden. In totaal lijden er meer volwassenen aan obesitas (614 miljoen mensen, 13% van alle volwassenen ter wereld) dan aan honger. Ook telt de wereld al 41 miljoen obese kinderen, dat is 6% van de kinderen onder de 5 jaar. De oorzaken die het rapport hiervoor noemt, zijn veranderde eetgewoontes, een meer zittende levensstijl en economische achteruitgang. In sommige landen komen zowel ondervoeding bij kinderen als obesitas bij volwassenen veel voor. De onderzoekers roepen daarom op tot landgerelateerde maatregelen om alle vormen van ondervoeding tegen te gaan.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
(Nog) geen antwoord van Wouter, maar laat ik eens een gok doen, Edwin.
Je suggereert dat grond in de landbouw houden, ipv het om te zetten in natuur, een bijdrage zou zijn om honger te bestrijden. Dat is een verkeerde redenering. Boeren in Nederland worden niet moe erop te wijzen dat prijzen voor landbouwproducten te laag zijn. Dat wijst erop dat er al meer dan genoeg voedsel is. En inderdaad bevestigen cijfers van de FAO dat ook op wereldschaal. Het is geen productieprobleem – het is een verdelings- cq koopkrachtprobleem. Het artikel wijst daar al op: honger in arme landen (koopkrachtprobleem) en conflictlanden (logistiek / verdelingsprobleem).
Wat Wouter nog meer in gedachten heeft (“... aan alle kanten vals”) weet ik niet.
Leg uit Wouter. Wat is er vals aan?
Bijdrage no 1, hieronder is er eentje uit de doos van demagogie. Aan alle kanten vals.
Maar laten we ons vooral druk maken met het omzetten van goede landbouwgrond naar natuur.