Unicef noemt drie soorten van ondervoeding: onvoldoende voeding, verborgen honger en overgewicht. Als gevolg van ondervoeding hebben 149 miljoen kinderen onder de 5 jaar last van stunting en nog eens bijna 50 miljoen van wasting. In beide gevallen blijft de ontwikkeling van het kind achter ten opzichte van zijn gezonde leeftijdsgenootjes. Daarnaast lijden 340 miljoen kinderen aan verborgen honger door tekorten aan vitaminen en mineralen.
Overgewicht is ondervoeding
Overgewicht wordt ook gezien als een gevolg van slechte voeding (en dus niet per se van veel voedsel). Dit komt doordat overgewicht mede bepaald wordt door de samenstelling van je eten. Te veel kinderen en jongeren eten te veel ongezond voedsel en te weinig gezond voedsel. Hierdoor krijgen zij volgens Unicef niet de mogelijkheid om te ontwikkelen. ‘Steeds meer kinderen en jongeren overleven, maar veel te weinig krijgen de kans om te groeien,’ aldus het rapport.
Het aantal kinderen en jongeren met overgewicht neemt steeds verder toe – ook in Nederland. In Nederland had in 2016 een kleine 25% van de jongeren tussen de 5 en 19 jaar overgewicht. Dat is ruim 60% meer dan in 1990.
“Helaas blijkt uit dit rapport dat veel te veel van onze kinderen en jongeren niet de voeding krijgen die ze nodig hebben,” zegt Henrietta Fore, directeur van UNICEF. “Dit ondermijnt hun vermogen om te groeien, zich te ontwikkelen en hun volledige potentieel te benutten.”
Ander voedselsysteem
Unicef haalt het Verdrag inzake de Rechten van het Kind aan dat in 1989 werd ondertekend. Men sprak toen over de noodzaak om kinderen te voorzien van ‘voldoende voedzaam voedsel om ziekte en ondervoeding te bestrijden’. Dat doel staat nog steeds. We moeten daarom het voedselsysteem zo inrichten dat kinderen hun behoeften kunnen realiseren.
Opdat ieder kind de voeding kan krijgen die het nodig heeft, doet Unicef ‘een dringende oproep aan regeringen, de particuliere sector, donoren, ouders, gezinnen en bedrijven om kinderen te helpen gezond te groeien’. Fore: “Dit is geen strijd die we alleen kunnen winnen. We hebben regeringen, de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld nodig om prioriteit te geven aan kindervoeding en samen te werken om de oorzaken van ongezond eten in al zijn vormen aan te pakken.”
Food is love. Food is joy. Food is life.
— UNICEF (@UNICEF) October 15, 2019
UNICEF Executive Director Henrietta H. Fore explains the power of every spoonful to help children thrive. pic.twitter.com/iJ3V5m0mn7
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#1 Van Ginkel, die kinderen zijn minder interessant. Ze zijn met 'teveel' en belasten eigenlijk ons eco-ethische verdienmodel om duurzaam een snelle transitie te realiseren.
Ze zitten het Westen vervelend in de weg en ons op de rug, waar we zo graag 'onze' energietransitie alle voorrang geven om onze groei-economie en overconsumptie overeind te houden.
(Bij het stellen van harde maatregelen om de opwarming te stoppen, focussen we ons op 'onze' voeding (vlees), ons verbruik van grondstoffen en hydrocarbons inclusief de producten die we er uit winnen (plastic), en staan veel te weinig stil bij de bedreigingen die een grotere obstructie vormen dan we ons willen realiseren.
Denken dat een transitie te realiseren is door alleen 'duurzame' acties en ingrepen, en daarbij geen rekening te houden met rivaliteit tussen volkeren, oorlogen, onderontwikkeling, en 'hun' gebrek aan voeding en medische zorg, begint te lijken op een vorm van westerse achterlijkheid.)
Waarom kopen we goedkope sjitzooi uit china die lak heeft aan patentrecht en zo'n beetje alle andere zaken die we hier belangrijk vinden. Kunnen we ipv ontwikkelingshulp niet beter stabiele landen in Afrika op gang helpen met dat soort werkgelegenheid. Uiteindelijk draait honger toch altijd om geld.