De topvrouw van het World Food Programme, Ertharin Cousin, trok deze week in Brussel aan de bel. Vorig jaar distribueerde het WFP voor 5,6 miljard dollar aan voedsel. Toch blijkt dat nog onvoldoende te zijn om alle mensen die voedselhulp nodig hebben te kunnen helpen. Wil het WFP zijn doelstelling halen ('help honger de wereld uit'), dan zou er nog 2,2 miljard dollar meer nodig zijn.

Donaties, maar ook hulpvraag ongekend hoog
In de wereld van vandaag zijn in totaal nog meer mensen op de vlucht dan na de Tweede Wereldoorlog. Er is nog nooit eerder zo'n groot tekort aan voedsel geweest. Ondanks het ongekend hoge bedrag aan donaties van afgelopen jaar, ziet het World Food Programma zijn fondsen in snel tempo slinken. Dat leidt er toe dat er op hulpprogramma's gekort wordt. Dat gebeurt onder meer in Syrië waar Cousin vorig jaar 30 procent minder voedsel kon uitdelen. Op VRT zegt ze dit jaar wellicht nog meer te moeten snoeien.

Nieuwe landen: Jemen, Nigeria, Oekraïne en Libië
Het gevraagde extra geld is niet alleen nodig om de huidige hulpprogramma's in crisislanden als Syrië, Irak, de Centraal Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan van voldoende middelen te voorzien. De organisatie wil graag hulp kunnen bieden in Jemen, Nigeria, Oekraïne en Libië.

In al deze landen is, behalve van oorlogsdreiging en een vluchtelingenprobleem, ook sprake van politieke instabiliteit. Daarom is het van belang dat er niet alleen financiële steun komt. Minstens zo belangrijk is dat er hulp komt bij het toegang krijgen tot moeilijk toegankelijke gebieden. "Zo kunnen we het oosten van Aleppo al maanden niet meer in. In Irak is het onmogelijk het gebied dat door IS wordt gecontroleerd, binnen te raken." Voor mensen die in dat laatstgenoemde gebied op de vlucht zijn, heeft het WFP opvang klaar staan in Koerdistan en Bagdad, voegt Cousin er aan toe. Ze eindigt met een pleidooi - vooral voor particuliere donateurs - om donaties flexibel te mogen inzetten. Met andere woorden, laat het WFP gedoneerde gelden besteden waar dat nodig en nuttig is, en geef niet uitsluitend voor een bepaald doel.

Fotocredits: Marcus Prior, WFP
Dit artikel afdrukken