Martijn van Dam (PvdA) (1978) werd op twintigjarige leeftijd raadslid in Eindhoven. De partij haalde hem in 2003 naar Den Haag. In 2012 wilde hij lijsttrekker worden. Dat werd Diederik Samsom, wiens vice-voorzitter hij mocht zijn. Hij volgde als staatssecretaris van EZ tussentijds Sharon Dijksma op die een gevallen kabinetslid moest vervangen op het ministerie van I&M.

Met de verkiezingen in zicht moet Van Dam kiezen: kandideert hij voor het Kamerlidmaatschap of niet?

In het interview zegt Van Dam: "Toen ik naar de Tweede Kamer ging heb ik besloten dat ik alleen maar een goeie volksvertegenwoordiger kan zijn als ik me blijf verbazen. En op een gegeven moment gaat na dertien jaar de verbazing eraf, terwijl dat wel de brandstof is die je echt nodig hebt. Tegen dingen aanlopen en verzuchten: hoe hebben ze dit kunnen bedenken! Dus kandideer ik me niet voor de PvdA- lijst."

In antwoord wat Van Dam gaat doen als de PvdA geen regeringspartij wordt, zegt Van Dam:

"Ik verwacht dat de PvdA gaat meedoen in de strijd om wie de grootste wordt en dan zou ik graag mijn klus afmaken. Als dat niet zo is, dan zie ik dat wel weer. Ik word niet gelukkig op een plek waar de boodschap is: hoe kunnen we het best zo lang mogelijk op dezelfde manier doorgaan. Voor mij gaat het om de zoektocht naar hoe je dingen kunt veranderen. Dat is altijd mijn drive geweest. Er komen vast dingen op m'n pad. Mijn maatschappelijke betrokkenheid is altijd groot geweest."

Dit artikel afdrukken